V mnoha kuchyních po celém světě je chilli nepostradatelné, ať už jde o mexická tacos, indická kari nebo thajské stir-fry. Ale nejen tam, pro spoustu lidí je chilli nejdůležitější koření vůbec, protože dokáže zvýraznit chutě, dodat hloubku polévkám, omáčkám i grilovanému masu.
Jak mleté chilli používat?
Tohle chilli má příjemnou střední pálivost, takže ho můžete používat každý den, aniž by přebíjelo ostatní chutě. Dávkování je snadné, ať už chcete jen lehce pikantní jídlo, nebo pořádně ostrou jízdu. Ale jak to tak bývá, lepší je začít s menší dávkou a přidat postupně, než to rovnou přepálit, a to doslova!
- Polévky a omáčky – skvělé do guláše, rajčatových a luštěninových polévek, kari nebo boloňské omáčky.
- Marinády a grilování – perfektní na kuřecí křídla, žebírka, steaky i grilovanou zeleninu.
- Mexická a asijská kuchyně – základ pro tacos, burritos, kari a další stovky jídel z celého světa.
- Pikantní sladkosti – skvělé do čokoládových dezertů, sušenek nebo třeba horké čokolády.
Mleté chilli je skvělý způsob, jak si v kuchyni pohrát s chutěmi – nejenže přidá pálivost, ale taky zvýrazní sladké, slané i kouřové tóny jídla. Zkuste si s ním trochu zaexperimentovat – přidejte ho do čerstvé salsy, okořeňte jím domácí hummus nebo si udělejte pikantní dýňovou polévku. A pokud máte rádi opravdu zajímavé kombinace, přidejte špetku do horké čokolády nebo si udělejte domácí čokoládové chilli sušenky – výsledná chuť vás i vaše hosty mile překvapí.