Kajenský (cayenský) pepř mletý BIO / Koření

Možná vás překvapí, že kajenský pepř není pepř, ale jsou to mleté chilli papričky rodu cayenne, které mají střední pálivost (30 000–80 000 SHU) a příjemný kouřový nádech. Označení pepř vzniklo v dávných dobách chybným překladem z angličtiny, kde „pepper“ znamená jak pepř, tak chilli. Bez ohledu na toto zmatení, ale ať už vaříte omáčku, marinujete maso nebo připravujete pikantní těstoviny, tahle drobná špetka pálivosti se postará o to, aby každé sousto mělo šmrnc.

Mletá varianta kajenského pepře se okamžitě rozplyne v jídle a zajistí rovnoměrné rozložení pálivosti. Díky jemné textuře se skvěle hodí do omáček, polévek, marinád i kořenících směsí, kde chcete intenzivní, ale vyváženou ostrost. Pokud hledáte koření, která dodá jídlu příjemnou ostrou chuť, kajenský pepř je rozhodně dobrá volba.

Jak můžeme kajenský pepř využít?

Mletý kajenský pepř je výborný do všeho, kde potřebujete hladce rozpuštěnou pálivost.

  • Omáčky a polévky – Skvěle dochutí rajčatové, sýrové i smetanové omáčky a krásně se spojí s ostatními chutěmi. V polévkách přidává jemné, ale výrazné teplo, ideální do dýňové nebo fazolové polévky.
  • Marinády a těstíčka – Mletá varianta kajenského pepře se snadno rozpustí v oleji, octu nebo citronové šťávě, což ho dělá ideálním do marinád na maso, tofu nebo grilovanou zeleninu. Skvěle ochutí i pikantní těstíčka na smažená jídla.
  • Kořenící směsi – Díky jemné konzistenci se tento kajenský pepř perfektně mísí s ostatními kořeními. Najdete ho v mexických, indických i grilovacích směsích, kde skvěle ladí s uzenou paprikou, česnekem a římským kmínem.
  • Mleté maso a pomazánky – Tyto jemně rozemleté chilli papričky cayenne krásně dochutí burgery, domácí klobásy, tacos i chilli con carne. Výborně se hodí i do sýrových a avokádových pomazánek, kde přidává lehkou pálivost.
  • Těstoviny a rýžové pokrmy – Skvělé je toto chilli i do špaget aglio e olio, rizota nebo thajských nudlí. Nádherně  funguje i v kombinaci s máslem na dochucení vařené rýže.
  • Sladké pokrmy a nápoje – Ano, jemně mleté chilli překvapivě dobře ladí s hořkou čokoládou, brownies nebo horkým kakaem, kde zvýrazní chuť kakaa a dodá jemné zahřívací teplo.

Mletý kajenský pepř má pořádnou sílu, proto s ním začněte opatrně a přidávejte postupně. Pokud si chcete vytvořit domácí pikantní směs na maso nebo grilovanou zeleninu, zkombinujte ho s uzenou paprikou, sušeným česnekem a tymiánem – skvěle se hodí na steaky i pečené brambory.

Honza z Království doporučuje
Jan Schneedorfer Pokud chcete pálivost pokrmu zjemnit, můžete přidat mléko, kokosové mléko, případně zakysanou nebo sladkou smetanu.
 
Datum minimální trvanlivosti 16. 8. 2027
Země původu Španělsko
Kajenský pepř nabízíme v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se kajenský pepř s oblibou používá
 
Na co se kajenský pepř většinou používá