Currywurst je německá legenda. V Berlíně, Hamburku nebo Drážďanech ho najdete doslova na každém rohu. Grilovaný páreček je nakrájený na kolečka a přelitý omáčkou z rajčat a kari, posypaný výrazným kořením. To je klasika, která u našich sousedů frčí už od 50. let. A právě tuhle pouliční lahůdku si můžete jednoduše udělat i doma.
Směs koření na currywurst v sobě spojuje sladkost rajčat a manga, jemné kouřové tóny restované cibulky, špetku hořčice a pískavice, a samozřejmě nechybí kari nádech z kurkumy a chilli. Výsledkem je koření, které krásně voní a díky restované cibulce i příjemně lehce křupe.
Recept na pravé domácí currywursty
Co budeme potřebovat:
- 1 cibuli (volitelně, pro výraznější základ)
- trochu oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 200 ml pasírovaných rajčat (nebo pyré)
- 1–2 lžičky koření Currywurst s cibulkou
- 1 lžičku jablečného nebo vinného octa (nebo trochu citronové šťávy)
- případně kapku vody nebo pomerančového džusu na doladění konzistence
Jak na to:
- Na oleji lehce osmahněte cibuli (můžete ji ale vynechat, protože koření už restovanou cibulku obsahuje).
- Přidejte rajčatový protlak, krátce povařte, až ztmavne.
- Vmíchej pasírovaná rajčata, přidejte koření a ocet.
- Vařte na mírném ohni asi 10–15 minut, dokud omáčka nezíská hustou, omáčkovou konzistenci. Pokud je moc hustá, můžete dolít trochu vody nebo džusu.
- V průběhu vaření ještě můžete doladit podle chuti – přidejte sůl nebo třtinový cukr. Pokud chcete omáčku jemnější, přidejte kapku smetany, pokud ostřejší, špetku chilli.
Jak servírovat domácí currywurst
Currywurst si nejlépe vychutnáte tak, jak ho v Německu milují, tedy nakrájený na silnější kolečka, zalitý teplou omáčkou a navrch posypaný špetkou koření pro extra vůni a barvu. Nejčastěji se podává s hranolkami nebo bílou houskou (německy „Brötchen“), ale skvěle funguje i s opečenými bramborami nebo klidně jen s křupavým chlebem. A protože jsme v Německu, nezapomeňte vychladit dobré pivo. Pokud chcete být autentičtí, sáhněte po německé klasice jako je třeba Weihenstephan Hefeweissbier či Paulaner Hefe-Weißbier. Nebo jednoduše vyberte nějaký jiný dobrý světlý nefiltrovaný ležák či pšeničné pivo, které máte rádi.
Na co se koření na currywurst také hodí?
Tohle koření však nemusí sloužit jen na klasické berlínské párky. Výborně se hodí i na grilované nebo opékané klobásky, do rajčatových omáček, nebo jako dochucení k restovanému tofu, zeleninovým karbanátkům či pečeným bramborám. Díky restované cibulce a rajčatovým vločkám je chuť plná, zaoblená a s jemně křupavým efektem. Na co tedy ještě můžeme toto koření přidat?
- Na opečené klobásy, párky nebo grilované špekáčky – stačí je potřít trochou oleje a kořením lehce poprášit. Během pečení koření karamelizuje a vytvoří voňavou krustu, která parádně podtrhne chuť masa.
- Na hranolky nebo pečené brambory – ještě horké je posypte kořením místo klasické soli nebo kečupu. Koření s rajčaty, cibulkou a lehkým chilli z nich udělá nezapomenutelný streetfood.
- Do hot dogu, burgeru nebo tortilly – koření můžete jednoduše posypat na hot dog s kečupem, přimíchat do mletého masa nebo zkombinovat se směsí masa a zeleniny.
- Na zeleninu z grilu nebo z trouby – i když tomu název koření nenapovídá, skvěle sedí i k cuketě, paprikám, cibuli nebo kukuřici. Stačí pokapat olivovým olejem, posypat kořením a dát na gril. Výsledkem je chuťově dokonalá sladko-kořeněná zelenina, která currywurstům směle konkuruje.
- Do rychlých dipů – stačí koření rozmíchat v kečupu, majonéze, bílém jogurtu nebo smetaně. Výborné jako omáčka ke klobáskám, pečeným bramborám nebo třeba i k hranolkám z batátů.
Tip na závěr
Pokud vás baví německá kuchyně, sáhněte i po koření na Bavorské BBQ kuřátko, se kterým připravíte šťavnaté pečené kuře jako z Oktoberfestu. A když k němu na gril přihodíte pár klobásek na currywurst a otevřete si dobře vychlazené pivo, rázem máte doma malý festival německých chutí.
