Koření na svařené víno
Když venku mrzne, až praští a zima se opírá do oken, nastane ta pravá chvíle vzít si do rukou hrnek s horkým svařeným vínem a užívat si krásné voňavé okamžiky. A navíc dobrý svařák umí nejen zahřát ruce, ale i zvednout náladu. Abyste tedy na ten svůj horký šálek vzpomínali ještě v létě na pláži, potřebujete k tomu výborné víno a skvělou kombinaci koření.
Základem každého dobrého koření na svařák je skořice, která vínu dodá sladkou vůni a krásnou hloubku. Hřebíček přidá ostrý akcent, aby to celé nebylo jen sladké a měkké. A badyán? Ten přispěje kouzelnou vůní dálek, která dělá svařák svařákem.
Ale tím to nekončí a podle staré jihomoravské receptury v této směsi koření ještě najdete jemně podrcené nové koření, jehož lehce pepřové a hřejivé aroma se krásně doplňuje se sladkou chutí vína. Lipový květ zase dodá celému nápoji jemnost a měkkou květinovou vůni a meduňka přinese lehký, svěží tón, který voní trochu po citronech a krásně vyváží sladkost vína i koření.
Když se všechny tyto chutě a vůně spojí dohromady, vznikne nápoj, který právem patří mezi naše nejoblíbenější symboly zimy.
A protože zima bývá dlouhá, zpestřete si je i dalšími variantami svařeného vína a zkuste naši Královské koření na svařené víno s pomerančem a jablky, která je ovocnější a svěžejší. Nebo se vydejte na sever a vyzkoušejte severský glögg, který má trochu ostřejší charakter. No anebo se inspirujte v Rakousku, dejte si tyrolský punč a zjistěte, jak naši sousedé dokážou statečně bojovat s drsným mrazivým počasím.
Malý tip navíc: Jaké víno na klasický svařák?
Když si chcete udělat poctivý svařák, sáhněte třeba po moravském víně, které je pro zimní večery jako stvořené. Nejlépe poslouží Frankovka, Modrý portugal nebo Svatovavřinecké, ideálně polosuché nebo polosladké.
Tyhle odrůdy mají příjemnou ovocnou chuť, která se krásně propojí s kořením a cukrem, ale zároveň zůstane ve víně ta správná hřejivá hořkost, která k zimě prostě patří.
A když máte raději bílé víno? Klidně ho použijte taky. Třeba Muškát moravský nebo Tramín vytvoří lehčí a svěžejší svařák, který potěší i v době, kdy venku nepadají trakaře a jaro už ťuká na teploměr.

Doporučené dávkování
2 čajové lžičky koření na 1 l vína
Složení koření na svařené víno
Příprava
Recept na svařené víno: Na litr vína přidáme 2 lžičky koření a víno zahřejeme na 80 - 90°C. Pokud ve víně chceme zachovat alkohol, nemělo by se vařit :-). Horký nápoj scedíme a dle chuti osladíme. Víno můžeme použít jak tradičně červené, tak i sladší bílé nebo ovocné.
Země původu
Česká republika
Etiketa pro koření na svařené víno
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Koření na svařené víno nabízíme v těchto variantách
Dávkování koření na svařené víno
Narazili jste v receptu na koření na svařené víno a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lžička | 2 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 5 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 6 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste koření na svařené víno měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí. My doporučujeme 2 čajové lžičky koření na 1 l vína.
Jak se koření na svařené víno řekne:
jiné názvy:
|
svařák, horké víno
|
slovensky:
|
varené víno
|
anglicky:
|
mulled wine
|
německy:
|
glühwein
|
Kde koupím koření na svařené víno?
Nejenom koření na svařené víno, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně koření na svařené víno.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě