Když se spojí sladká paprika, šťavnatá citronová a pomerančová kůra a voňavý rozmarýn, vznikne koření, díky kterému vykouzlíte z každé ryby gastronomický zázrak na grilu.
Tahle směs koření voní po letní bylinkové zahradě, lehce štípne díky chilli a krásně zvýrazní přirozenou chuť rybího masa. Česnek a cibule dodají hloubku a jemně nasládlý základ, petržel s citronovou myrtou zase přinesou svěží, zelenou notu. Poměr bylinek a koření je vyvážený tak, aby rybu nezastínil, ale krásně doplnil. Výsledkem je šťavnaté, voňavé a chuťově pestré jídlo, které se hodí jak na gril, tak do trouby. Toto koření ladí jak se sladkovodními rybami jako je pstruh nebo candát, tak i treskou, makrelou, lososem a dalšími mořskými rybami.
Jak koření na grilované ryby použít
Nejlépe uděláte, když koření promícháte s olivovým olejem a kapkou citronové šťávy, a pak marinádu vetřete přímo do masa. Před grilováním nebo pečením nechte rybu pár minut odpočinout, aby se chutě hezky spojily. Toto koření můžete ale použít i nasucho. V takovém případě stačí rybu jen jemně posypat před úpravou. Na co tedy můžeme toto koření použít?
- Na pstruha nebo lososa – směs koření smíchejte s olejem, potřete filet a dejte na gril. Citrusová vůně krásně rozvine chuť šťavnaté ryby a bylinky ji jemně podtrhnou.
- Do rybí polévky – koření krátce orestujte na másle spolu s cibulí a česnekem, přidejte rybí vývar a zeleninu. Polévka získá plnější chuť a příjemně bylinkový základ.
- Na grilované krevety – promíchejte koření s trochou másla, potřete krevety a rychle ogrilujte. Sladkost papriky a citrusy krásně ladí s mořskou chutí.
- Do omáčky k bílé rybě – koření zahřejte na pánvi s kapkou smetany nebo bílého vína. Vznikne jemná, svěží omáčka, která se hodí třeba k tresce nebo candátovi.
- Na pečenou zeleninu k rybě – posypte kořením brambory, cuketu nebo papriku a upečte v troubě. Bylinky a citrusová vůně propojí chuť přílohy s hlavním chodem.
Tip na závěr
Připravte si vynikající domácí rybí karbanátky. Stačí koření přimíchat do nasekaného rybího masa spolu s vajíčkem a strouhankou. Karbanátky budou voňavější, chutnější a překvapivě svěží, ideální třeba k lehkému letnímu salátu.
