Kerblík / Koření
Kerblík je jedna z nejjemnějších bylinek, která v kuchyni dokáže vytvořit krásně svěží a lehce nasládlý podtón s tóny petržele a anýzu. Oproti čerstvému kerblíku je sušený intenzivnější, a proto ho stačí použít méně. Výborně dochutí polévky, zeleninová jídla, brambory, omáčky i drůbež, kde přidá jemnou svěžest bez přílišné dominance. Velmi dobře si rozumí i s máslem, sýry, smetanou a vejci, což z něj dělá perfektního parťáka do pomazánek, bylinkových másel nebo lehkých omáček. Využití najde i v grilovacích směsích, kde přidává jemnou svěžest.
Na rozdíl od některých sušených bylinek si kerblík uchovává velkou část svého aroma a je skvělým pomocníkem tam, kde není čerstvá verze po ruce.
Na co se sušený kerblík nejlépe hodí?
Kerblík je skvělým pomocníkem v kuchyni tam, kde chcete zvýraznit chuť jídla jemnou, svěží bylinkovou notou. Jeho chuť není tak ostrá jako třeba tymián nebo rozmarýn, takže se hodí i do delikátnějších pokrmů.
- Polévky a vývary – Kerblík je perfektní do bramboračky, kuřecího vývaru, zeleninových polévek i jemných smetanových krémových polévek. Skvěle se hodí i do francouzské bylinkové polévky Bonne Femme.
- Bramborová a zeleninová jídla – Obohatí šťouchané brambory, gratinované brambory, pečenou zeleninu nebo třeba dušenou mrkev či hrášek. Funguje i v bramborových plackách a zeleninových nákypech.
- Omáčky a dresinky – Kerblík nádherně doplňuje s bešamelovou omáčkou, smetanovými omáčkami na kuře a ryby a výborně ochutí i jogurtové nebo hořčičné dresinky na saláty.
- Bylinková másla a pomazánky – Smíchejte ho s máslem, solí a citronovou kůrou a vytvořte lahodné bylinkové máslo k masu, rybám nebo na pečivo. Hodí se i do tvarohových a smetanových pomazánek.
- Sýry a vejce – Kerblík je výborný do sýrových pomazánek, míchaných vajec, omelet, quiche nebo francouzského sýrového soufflé, kde zvýrazní krémovou chuť a přidá jemně bylinkovou vůni.
- Drůbež a ryby – Jeho lehce nasládlé tóny krásně doplňují pečené nebo dušené kuře, krůtu, telecí maso či bílé ryby. Funguje i v marinádách nebo smetanových omáčkách k rybám.
- Pečivo a slané koláče – Zajímavá přísada do bylinkových baget, focaccií, slaných koláčů nebo domácích krekrů, kde krásně provoní těsto.
Sušený kerblík si nejlépe zachová svou chuť, když ho přidáte až na závěr vaření. Pokud ho chcete použít do studených pokrmů, jako jsou dresinky nebo pomazánky, stačí ho předem lehce promnout mezi prsty. Tím se uvolní jeho aroma a plná chuť. Pokud rádi experimentujete, zkuste ho přidat do bylinkové marinády na grilovanou zeleninu nebo do jemných smetanových dipů k pečeným bramborám.
Země původu
Německo
Etiketa pro sušený kerblík
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Dávkování sušeného kerblíku
Narazili jste v receptu na sušený kerblík a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 0,5 g |
Vrchovatá čajová lžička | 1 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 1 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 2 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste sušeného kerblíku měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Jak se kerblík řekne:
jiné názvy:
|
francouzská petržel, stoklasa, třebule, střebulka
|
latinsky:
|
Anthriscus cerefolium
|
slovensky:
|
trebuľka voňavá
|
anglicky:
|
chervil, French parsley
|
německy:
|
Kerbel
|
francouzsky:
|
cerfeuil
|
Druh kuchyně, ve které se kerblík s oblibou používá
Na co se kerblík většinou používá
Kde koupím sušený kerblík?
Nejenom sušený kerblík, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně sušeného kerblíku.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě