Celý koriandr / Koření

Celá semínka koriandru jsou nepostradatelnou součástí mnoha světových kuchyní. Mají jemně nahořklou, sladce kořenitou chuť s nádechem pomerančové kůry, která skvěle doplňuje jak slaná, tak i sladká jídla. V kuchyni jsou tichým pomocníkem – nejsou křiklavá, ale umí udělat spoustu práce.

Koriandr najdete v receptech od Indie přes Maroko až po Mexiko, a vždy hraje jinak. V indickém kari krásně zjemní pikantnost, v mexickém adobu podtrhne uzenou chuť papriky a v českém nálevu do okurek dodá jemnou svěžest.

Na co všechno se celý koriandr hodí?

Celý koriandr uvolňuje své aroma pomalu, a proto se hodí hlavně do pokrmů, které se vaří nebo pečou delší dobu. Před použitím jej můžete krátce nasucho opražit, aby se jeho vůně ještě zvýraznila, a poté podrtit v hmoždíři.

  • Nakládání zeleniny a hub - Klasika, která nikdy nezklame. Celý koriandr patří do nálevů na okurky, zelí i houby. Spolu s hořčičným semínkem nebo koprem vytvoří krásně aromatický základ.
  • Pečení chleba a pečiva - Lehce podrcený koriandr se dá přidat do kváskového chleba, sušenek nebo křupavých placek. Výsledkem je příjemně voňavá kůrka nebo těsto s jemným citrusovým dozvukem.
  • Maso a uzeniny - Ve světě uzenářů je koriandr stálicí. Používá se do paštik, klobás i marinád. A když ho lehce opražíte a smícháte s česnekem a solí, dostanete výborný základ na pečené maso.
  • Omáčky a luštěninová jídla - Indický čočkový dahl, mexická fazolová polévka nebo rajčatové kari – tam všude koriandr krásně vynikne. Buď celý, nebo lehce rozdrcený.
  • Kořenicí směsi - Bez koriandru by nevzniklo mnoho legend – třeba garam masala, adobo nebo berbere. Pokud rádi mícháte vlastní směsi, nezapomeňte pár semínek přihodit.

Věděli jste, že…?

Často se říká, že lidé koriandr buď milují, nebo nesnášejí. Týká se to ale hlavně čerstvých listů, které některým lidem chutnají „mýdlově“. Semena jsou úplně jiná – sladká, kořenitá a citrusová, takže chutnají i těm, kdo listový koriandr nemusí.

Míša z Království doporučuje
Michaela Schneedorferová Pokud rádi experimentujete v kuchyni, zkuste při vaření brambor přidat místo tradičního kmínu několik semínek koriandru. Tato semínka dodají bramborám jemně kořenitou, lehce citrusovou chuť, která příjemně obmění klasickou přílohu. Pro intenzivnější aroma můžete semínka před použitím krátce nasucho opražit na pánvi, čímž se jejich chuť ještě více rozvine.
 
Datum minimální trvanlivosti 30. 9. 2027
Země původu Česká republika
Koriandr nabízíme v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se koriandr s oblibou používá
 
Na co se koriandr většinou používá