Nejlepší koření do sladkých jídel

Vonící a chutný moučník jako sladká tečka po dobrém obědě nebo slavností překvapení by nebyl bez koření tím pravým. Cejlonskou skořici nebo kardamom doporučujeme vyzkoušet  také do kávy nebo čaje, kterým dodá příjemné aroma. Koření si můžete nakombinovat podle vlastní chuti nebo si vybrat již připravenou směs například na perník nebo kořeněný karob do pudingu.

 
Více

Nejoblíbenější koření do sladkých jídel

anýz

anýz

Anýz je koření s mnohostranným využitím a to nejen při vaření a pečení, ale i při nakládání zeleniny, jako např. řepy, mrkve, zelí, okurek apod. Anýzové koření je důležitou...
badyán

badyán

Ve starých českých kuchařkách se badyánu pro jeho tvar říká hvězdičkové koření a i v zahraničí na něj narazíte pod názvem star anise, tedy hvězdicový anýz...
citronová kůra

citronová kůra

Citronovou kůru používáme v české kuchyni tradičně do těst a k masu (především rybám), kterým dodá citronovou příchuť. Lze ji použít i jako náhražku citronové trávy v...
Cukr třtinový uzený

Cukr třtinový uzený

Tento třtinový cukr je 8 dní uzený na bukovém dřevě. Jemná kouřová chuť vás příjemně překvapí v barbecue omáčkách, salátech a různých masových pokrmů...
Dýňové koření

Dýňové koření

Velmi oblíbená tradiční podzimní směs koření na přípravu dýňového koláče nebo dýňové polévky. Nebojte se ale toto koření použít při pečení dortů, perníků nebo do ovocných...
fenykl

fenykl

Mletý fenykl se používá k ochucení polévek, do omáček, při pečení sladkého pečiva, chleba, na vepřovou pečeni, do nádivky drůbeže, na krocana, nadívané jehněčí, pečené ryby,...
galgán

galgán

Kořen galgánu připomíná chutí i vůní zázvor. Na rozdíl od zázvoru je ale jeho chuť podstatně jemnější a navíc doplněná příjemným citrusovým nádechem...
hřebíček

hřebíček

Hřebíček je sušený kalich s poupětem z tropického stromu hřebíčkovce kořenného. Je to velmi aromatické koření. Používá se při přípravě sladkých pokrmů a pečiva, zvláště...
kardamom

kardamom

Plody byliny kardamovníku obecného (zelená zrna) obsahují semena a jsou vysoce ceněným kořením. Kardamom (též nesprávně kardamon) chutná kořenitě a nasládle, jakoby citronově...
karob

karob

Karob, nebo-li svatojánský chléb, se dá dobře použít jako zdravá hořkosladká náhrada kakaa. Má nižší obsah tuků a více cukrů, kalorická hodnota je asi o 1/3 nižší než u kakaa...
Karob kořeněný

Karob kořeněný

Karob, nebo-li svatojánský chléb, je hořkosladká náhrada kakaa. Tato směs karobu je ochucená přírodní mletou vanilkou, hřebíčkem, skořicí a novým kořením....
koriandr

koriandr

Koriandr má příjemnou kořennou chuť a vůni, využívá se plod, list i kořen. Nažloutlá celá zrnka koriandru jsou nejaromatičtější z nabízených tří variant a mají lehce nahořklou...
Levandulový květ

Levandulový květ

Levandule jako koření je oblíbená především ve francouzské kuchyni k nakládání sýrů, do džemů, ovocných kompotů, čajů a k výrobě bylinných octů. Též se přidává do rýže, salátů...
muškátový ořech

muškátový ořech

Strom muškátovník vonný plodí bobule, které obsahují semeno - muškátový oříšek. Svou hořko-sladko-pálčivou chutí dokáže okořenit značné množství rozličných jídel...
Perníkové koření

Perníkové koření

Tato speciální směs koření na perník se skládá z deseti druhů jednotlivých přísad koření. Perníkové koření je ideální nejen na přípravu klasického nadýchaného perníku, koláčů...
pomerančová kůra

pomerančová kůra

Sušená mletá pomerančová kůra dodá pokrmům lehký ovocný nádech. Hodí se např. do omáček, asijských zeleninových a masových jídel, ovocných moučníků, perníků a vdolků...
skořice

skořice

Tato mletá skořice se vyrábí ze sušené kůry skořicovníku pěstovaného v Indonésii. Na rozdíl od skořice cejlonské je její chuť ostřejší až štiplavá...
Sladké pečení

Sladké pečení

Směs koření s cejlonskou skořicí a výrazným ovocným aroma. Výborně se hodí do kynutých těst (na vánočku, štolu, mazanec) i do čajového pečiva a ovocných dezertů....
Štrůdl

Štrůdl

Směs koření pro ochucení klasického štrůdlu nebo jablečných koláčů a závinů....
tonka

tonka

Fazole tonka jsou semena plodů stromu tonka. Po sklizni se semena na 24 hodin namočí do alkoholu nebo rumu a následně se suší a fermentují. Díky tomuto procesu získají plody...
vanilka

vanilka

Mletá vanilka se hodí především do koláčů, pudinků, keksů, sladkých tvarohů, náplní do dortů, bábovek apod. Aromatické látky vanilky nejsou příliš těkavé, cítíme ji víc chutí,...
Vánoční štola

Vánoční štola

Jak název napovídá, tato originální německá směs koření je určená k ochucení klasické vánoční štoly. Nemusíme se ale omezovat a s úspěchem ji využijeme i při ochucení naší...
zázvor

zázvor

Zázvor je koření získávané z oddenků rostliny zázvoru lékařského. Používá se především v indické a čínské kuchyni do slaných i sladkých pokrmů. Je vhodný na drůbež i jiná...