Zázvor mletý BIO / Koření

Zázvor je aromatické a univerzální koření, které se používá ve sladké i slané kuchyni. Má výraznou, pikantní chuť, která se při vaření krásně propojí s ostatními surovinami a dodá pokrmům svěží citrusový podtón. Jeho hřejivá ostrost skvěle dochutí masové pokrmy, marinády, polévky i omáčky, ale stejně tak patří i do perníků, sušenek a vánočního cukroví.

V asijské kuchyni je základem kari směsí, thajských polévek i restovaných pokrmů, kde se skvěle doplňuje s česnekem, citronovou trávou a kokosovým mlékem. Ve sladké kuchyni ho najdete v kombinaci se skořicí, hřebíčkem nebo muškátovým oříškem, kde dodává dezertům příjemnou hloubku.

Kam se mletý zázvor nejlépe hodí?

Zázvor je nepostradatelným kořením v kuchyni, ať už připravujete slané jídlo nebo sladký dezert.

  • Maso a mořské plody – Výborný do marinád, omáček a asijských směsí na kuře, vepřové i hovězí.
  • Polévky a omáčky – Skvěle se hodí do hustých zeleninových polévek, kari nebo silných vývarů.
  • Rýžové a luštěninové pokrmy – Dokonale dochutí rýži, čočku i cizrnu.
  • Pečivo a dezerty – Základní ingredience do perníků, sušenek, jablečných koláčů i exotických sladkostí.
  • Horké nápoje – Výborný do čaje, domácího punče nebo svařeného vína.

V některých kuchyních se zázvor přidává i do slaných fermentovaných pokrmů, kde pomáhá zvýraznit jejich chuť. Pokud rádi experimentujete, zkuste špetku mletého zázvoru přidat do nakládané zeleniny nebo domácího kimchi pro přidání pikantního, lehce citrusového tónu.

Upozornění Není vhodný pro malé děti, pro těhotné v omezené míře.
Datum minimální trvanlivosti 31. 5. 2026
Země původu Peru, Indie, Čína
Zázvor nabízíme v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se zázvor s oblibou používá
 
Na co se zázvor většinou používá