Bazalka / Koření
Bazalka je jednou z nejvoňavějších bylinek středomořské kuchyně a její sladce kořenitá, jemně pepřová chuť se skvěle hodí k rajčatům, česneku i olivovému oleji. Sušená varianta má koncentrovanější aroma, a proto se používá do omáček, marinád nebo na pizzu, kde se krásně rozvoní během vaření. Hodí se ale nejen do italských pokrmů – výborně doplní také masová jídla, luštěninové pokrmy nebo zeleninové směsi.
Do čeho se sušená bazalka nejlépe hodí?
Na rozdíl od čerstvé bazalky, která se přidává až na konec vaření, sušená bazalka potřebuje trochu času, aby plně rozvinula své aroma. Nejlepší je přidat ji během vaření nebo dušení, aby její chuť prostoupila celým pokrmem.
- Rajčatové omáčky a těstoviny – Sušená bazalka je základ boloňské omáčky, marinara omáčky nebo domácího pesta. Stačí ji přidat spolu s česnekem a olivovým olejem a vykouzlíte skvělý základ pro těstoviny.
- Pizza a pečivo – Společně s oreganem tvoří nepostradatelné koření na pizzu, ale skvěle se hodí i do bylinkového másla, slaných housek nebo focaccia.
- Polévky a vývary – Přidává se do rajčatových polévek, italské minestrone nebo zeleninových krémových polévek, kde dodá hlubší bylinnou chuť.
- Maso a ryby – Výborná na grilované kuře, pečené krůtí maso nebo ryby, kde se krásně propojí s citronem, olivovým olejem a česnekem.
- Luštěniny a zeleninové pokrmy – Bazalka skvěle dochutí fazole, čočku nebo cizrnu, a také zeleninové směsi s lilkem, cuketou nebo paprikami.
- Ochucené oleje a octy – Když chcete mít bazalkové aroma vždy po ruce, zkuste ji naložit do olivového oleje nebo vinného octa – získáte skvělou základní přísadu pro saláty a dresinky.
Pokud chcete bazalku využít naplno, zkuste si připravit domácí bylinkovou směs – smíchejte sušenou bazalku s oregánem, tymiánem a česnekovým práškem a vytvoříte skvělé univerzální koření na pizzu, těstoviny, grilovaná masa nebo pečenou zeleninu. Pro ještě intenzivnější chuť ji můžete krátce rozehřát v olivovém oleji, čímž se uvolní její esenciální oleje a jídlo získá ještě plnější aroma.
Kde se pěstuje
Indie, Egypt, Evropa
Recept
RAJSKÁ POLÉVKA
2 konzervy drcených rajčat, 200 ml zeleninového vývaru, 50 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 jarní cibulka, 2 stroužky česneku, 1 lžíce bazalky, 1 lžička medu, sůl, pepř, 150 g těstovinové rýže.
Na oleji a másle osmahněte nakrájenou jarní cibulku a rozdrcený česnek. Přidejte rajčata, 15 minut duste a přilijte vývar. Přisypte bazalku, ochuťte medem, solí a pepřem, promíchejte a vařte dalších 10 minut. Těstovinovou rýži uvaříme dle návodu zvlášť a přimícháme do polévky.
Země původu
Egypt
Etiketa pro bazalku
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Míša z Království doporučuje
Čerstvou nebo sušenou? Pokud budete bylinku tepelně upravovat (např. omáčky nebo pečení masa), pak můžete použít sušenou. Do salátu ale sáhněte po čerstvé bylince.
Bazalka je dostupná v těchto variantách
Dávkování bazalky
Narazili jste v receptu na bazalku a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 1 g |
Vrchovatá čajová lžička | 1 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 3 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 3 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste bazalky měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Jak se bazalka řekne:
jiné názvy:
|
bazalika
|
latinsky:
|
Ocimum basilicum
|
slovensky:
|
bazalka
|
anglicky:
|
basil
|
německy:
|
Basilikum
|
francouzsky:
|
basilic
|
vietnamsky:
|
húng tây
|
Druh kuchyně, ve které se bazalka s oblibou používá
Na co se bazalka většinou používá
Kde koupím bazalku?
Nejenom bazalku, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně bazalky.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě