Bazalka je jednou z nejvoňavějších bylinek středomořské kuchyně a její sladce kořenitá, jemně pepřová chuť se skvěle hodí k rajčatům, česneku i olivovému oleji. Sušená varianta má koncentrovanější aroma, a proto se používá do omáček, marinád nebo na pizzu, kde se krásně rozvoní během vaření. Hodí se ale nejen do italských pokrmů – výborně doplní také masová jídla, luštěninové pokrmy nebo zeleninové směsi.
Do čeho se sušená bazalka nejlépe hodí?
Na rozdíl od čerstvé bazalky, která se přidává až na konec vaření, sušená bazalka potřebuje trochu času, aby plně rozvinula své aroma. Nejlepší je přidat ji během vaření nebo dušení, aby její chuť prostoupila celým pokrmem.
- Rajčatové omáčky a těstoviny – Sušená bazalka je základ boloňské omáčky, marinara omáčky nebo domácího pesta. Stačí ji přidat spolu s česnekem a olivovým olejem a vykouzlíte skvělý základ pro těstoviny.
- Pizza a pečivo – Společně s oreganem tvoří nepostradatelné koření na pizzu, ale skvěle se hodí i do bylinkového másla, slaných housek nebo focaccia.
- Polévky a vývary – Přidává se do rajčatových polévek, italské minestrone nebo zeleninových krémových polévek, kde dodá hlubší bylinnou chuť.
- Maso a ryby – Výborná na grilované kuře, pečené krůtí maso nebo ryby, kde se krásně propojí s citronem, olivovým olejem a česnekem.
- Luštěniny a zeleninové pokrmy – Bazalka skvěle dochutí fazole, čočku nebo cizrnu, a také zeleninové směsi s lilkem, cuketou nebo paprikami.
- Ochucené oleje a octy – Když chcete mít bazalkové aroma vždy po ruce, zkuste ji naložit do olivového oleje nebo vinného octa – získáte skvělou základní přísadu pro saláty a dresinky.
Pokud chcete bazalku využít naplno, zkuste si připravit domácí bylinkovou směs – smíchejte sušenou bazalku s oregánem, tymiánem a česnekovým práškem a vytvoříte skvělé univerzální koření na pizzu, těstoviny, grilovaná masa nebo pečenou zeleninu. Pro ještě intenzivnější chuť ji můžete krátce rozehřát v olivovém oleji, čímž se uvolní její esenciální oleje a jídlo získá ještě plnější aroma.