Bazalka
Balení 20 g 28 Kč koupit
Balení 40 g 56 Kč koupit
volná
váha vybrat
Jednotková cena: 140,- / 100 g
Cena: 140,- / 100 g
Jak se bazalka řekne:
jiné názvy:
|
bazalika
|
latinsky:
|
Ocimum basilicum
|
anglicky:
|
basil
|
německy:
|
Basilikum
|
francouzsky:
|
basilic
|
Bazalka je bylinka, která chutná ostře aromaticky. Používá se do všech zeleninových pokrmů, salátů, polévek, bílých omáček, špenátů a fazolí. Přidává se do bylinkového másla a tvarohu, také do octa apod. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení.
Chuť a vůně
Díky obsahu silic má typickou vůni a nasládlou chuť.
Druh kuchyně, ve které se bazalka s oblibou používá
Kde se pěstuje
Indie, Egypt, Evropa
Na co se používá
Do rajčatové omáčky nebo pesta na těstoviny, na pizzu, do polévek, salátů, dresinků, pomazánek, k dušenému masu, na kuře, ryby.
Recept
RAJSKÁ POLÉVKA
2 konzervy drcených rajčat, 200ml zeleninového vývaru, 50g másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 jarní cibulka, 2 stroužky česneku, 1 lžíce bazalky, 1 lžička medu, sůl, pepř, 150g těstovinové rýže
Na oleji a másle osmahněte nakrájenou jarní cibulku a rozdrcený česnek. Přidejte rajčata, 15 minut duste a přilijte vývar. Přisypte bazalku, ochuťte medem, solí a pepřem, promíchejte a vařte dalších 10 minut. Těstovinovou rýži uvaříme dle návodu zvlášť a přimícháme do polévky.
Země původu
Egypt
Bazalka je dostupná v těchto variantách