Bazalka BIO / Koření
Bazalka je nepostradatelnou bylinkou středomořské kuchyně, která svou sladce kořenitou, lehce pepřovou chutí dokáže povznést jídlo na novou úroveň. Sušená bazalka má intenzivnější aroma než čerstvá, a proto je ideální do teplých pokrmů, kde se její chuť krásně rozvine během vaření. Skvěle se hodí do rajčatových omáček, polévek, marinád, na pizzu i grilovaná masa.
Do čeho se sušená bazalka nejlépe hodí?
Sušená bazalka potřebuje trochu času, aby se její chuť plně rozvinula – proto ji přidávejte během vaření nebo dušení.
- Rajčatové omáčky a těstoviny – Dokonalá pro boloňskou omáčku, marinara omáčku nebo domácí pesto. Bazalka se výborně kombinuje s česnekem a olivovým olejem.
- Pizza a pečivo – Neodmyslitelná součást bylinkových směsí na pizzu. Skvěle se hodí i do slaných housek, focaccia nebo bylinkového másla.
- Polévky a vývary – Perfektní do rajčatových polévek, minestrone nebo zeleninových krémových polévek, kde dodá svěží bylinný nádech.
- Maso a ryby – Výborná na kuře, krůtí maso i ryby, kde se krásně propojí s citronem a olivovým olejem.
- Luštěniny a zelenina – Dochutí fazole, čočku i cizrnu, skvěle ladí se zeleninovými směsmi s lilkem, cuketou nebo paprikami.
- Ochucené oleje a octy – Stačí ji naložit do olivového oleje nebo vinného octa a získáte skvělý základ pro salátové dresinky a marinády.
Pokud chcete z bazalky dostat maximum chuti, před použitím ji lehce promněte mezi prsty – tím uvolníte její esenciální oleje a aroma. A pokud rádi experimentujete, zkuste bazalku smíchat s oregánem, tymiánem a sušeným česnekem – vytvoříte tak výbornou domácí bylinkovou směs na pizzu, těstoviny i grilovaná jídla.
Chuť a vůně
Díky obsahu silic má typickou vůni a nasládlou chuť.
Kde se pěstuje
Indie, Egypt, Evropa
Na co se používá
Do rajčatové omáčky nebo pesta na těstoviny, na pizzu, do salátů, dresinků, pomazánek, k dušenému masu, na kuře, ryby.
Recept
RAJSKÁ POLÉVKA
2 konzervy drcených rajčat, 200 ml zeleninového vývaru, 50 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 jarní cibulka, 2 stroužky česneku, 1 lžíce bazalky, 1 lžička medu, sůl, pepř, 150 g těstovinové rýže.
Na oleji a másle osmahněte nakrájenou jarní cibulku a rozdrcený česnek. Přidejte rajčata, 15 minut duste a přilijte vývar. Přisypte bazalku, ochuťte medem, solí a pepřem, promíchejte a vařte dalších 10 minut. Těstovinovou rýži uvaříme dle návodu zvlášť a přimícháme do polévky.
Země původu
Egypt
Informace o BIO produkci
Zemědělská produkce mimo EU.
BIO produkty certifikuje kontrolní organizace CZ-BIO-003.
Etiketa pro BIO bazalku
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Míša z Království doporučuje
Čerstvou nebo sušenou? Pokud budete bylinku tepelně upravovat (např. omáčky nebo pečení masa), pak můžete použít sušenou. Do salátu ale sáhněte po čerstvé bylince.
Bazalka je dostupná v těchto variantách
Dávkování BIO bazalky
Narazili jste v receptu na BIO bazalku a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 1 g |
Vrchovatá čajová lžička | 1 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 3 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 3 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste BIO bazalky měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Jak se bazalka řekne:
jiné názvy:
|
bazalika
|
latinsky:
|
Ocimum basilicum
|
slovensky:
|
bazalka
|
anglicky:
|
basil
|
německy:
|
Bazilikum
|
francouzsky:
|
basilic
|
vietnamsky:
|
húng tây
|
Druh kuchyně, ve které se bazalka s oblibou používá
Na co se bazalka většinou používá
Kde koupím BIO bazalku?
Nejenom BIO bazalku, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně BIO bazalky.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě