Bourbonský pepř (Voatsiperifery) / Koření
Delikátní bourbonský pepř, známý také jako Voatsiperifery, je pravý poklad z tropických pralesů. Má ostrou pálivost, která ale není hrubá, spíš jemně štípne a pak rozvine oříškové tóny s nádechem jehličí. Když ho namelete čerstvě na steak nebo zvěřinu, ucítíte, jak jídlo najednou získá hlubší, zemité aroma, které běžný pepř nenabídne.
Chuť tohoto unikátního pepře pochází z kombinace divokého původu a ruční sklizně, protože Voatsiperifery nelze pěstovat na plantážích, roste volně pouze v pralese na Madagaskaru. Jeho roční produkce je pouze 1 – 2 tuny.
V kuchyni se hodí nejen ke zvěřině a červenému masu, ale překvapí i ve sladších kombinacích s čokoládou nebo ovocem, kde jeho pálivost vytvoří nečekanou rovnováhu.
Jak bourbonský pepř používat
Bourbonský pepř je nejlepší čerstvě namletý nebo podrcený v hmoždíři, aby se uvolnila jeho intenzivní vůně. Tento pepř se hodí přidávat spíš až ke konci vaření nebo těsně před podáváním, aby se jeho jemné tóny neztratily. A jak si jej můžeme nejlépe užít?
- Na zvěřinu a červená masa – čerstvě namelete bourbonský pepř na pečený jelení hřbet nebo hovězí steak. Oříšková chuť krásně doplní výrazné maso a vytvoří elegantní kontrast k jemné omáčce.
- Do sýrových pomazánek – přidejte špetku tohoto pepře do smetanového sýru nebo tvarohu. Jemná pálivost a jehličnaté aroma posunou chuť pomazánky na úplně jinou úroveň.
- Na těstoviny – posypte čerstvě uvařené tagliatelle s máslem a parmazánem. Pepř dodá jednoduchému jídlu překvapivou hloubku a jemně štiplavou linku.
- Do paštik – zamíchejte čerstvě nadrcený Voatsiperifery přímo do masové paštiky nebo ho použijte jako závěrečné dochucení na povrchu. Pepř dodá paštice šťavnatější a zajímavější chuť.
- K mořským plodům – zkuste ho na grilované krevety nebo pečenou chobotnici. Oříškové tóny krásně doplní sladkost mořského masa a jemná pálivost zvýrazní jeho chuť.
Sladký tip na závěr
Máte rádi čokoládu? Přidejte pár zrnek bourbonského pepře do horké čokolády nebo čokoládového fondánu. Jemná ostrost krásně zvýrazní sladkost čokolády a dodá jí exotický nádech. Připravte tak ideální dezert pro slavnostní večeře nebo chvíle, kdy chcete překvapit něčím neobvyklým.

Chuť a vůně
Ostře peprná, oříšková s jehličnatým nádechem.
Kde se pěstuje
Madagaskar, Réunion
Na co se používá
Vynikající na zvěřinu a především červená masa, paštiky, mořské plody, těstoviny, sýry, pomazánky, saláty, do vaječných a zeleninových pokrmů i luštěnin. Používá se i při přípravě exotických ovocných, kokosových a čokoládových dezertů.
Zajímavost
Tato pepřová vzácnost roste pouze divoce a nedá se pěstovat, proto se též tomuto pepři též říká divoký pepř. Roste pouze v tropických deštných pralesích Madagaskaru a je sklízen výhradně ručně drobnými zemědělci tradičním způsobem.
Země původu
Madagaskar
Etiketa pro bourbonský pepř
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Černý pepř nabízíme v těchto variantách
Dávkování bourbonského pepře
Narazili jste v receptu na bourbonský pepř a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lžička | 3 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 7 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 10 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste bourbonského pepře měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Jak se černý pepř řekne:
jiné názvy:
|
Voatsiperiferi, divoký pepř
|
latinsky:
|
Piper borbonense
|
slovensky:
|
korenie bourbonské, piepor voatsiperifery
|
anglicky:
|
Voatsiperifery wild pepper
|
německy:
|
Voatsiperifery urwald pfeffer
|
francouzsky:
|
poivre sauvage Voatsiperifery
|
Druh kuchyně, ve které se černý pepř s oblibou používá
Na co se černý pepř většinou používá
Kde koupím bourbonský pepř?
Nejenom bourbonský pepř, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně bourbonského pepře.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě