Celé nové koření

Tyhle malé kuličky nesou přezdívku jamajský pepř, a není divu. Mají v sobě chuť trochu jako hřebíček, trochu jako skořice, lehce jako pepř a spoustu exotického aroma, které dává jídlu hloubku, takže dokážou krásně obohatit všechno od masových pokrmů až po domácí likéry. Celá varianta nového koření uvolňuje své aroma postupně, což je ideální pro pomalé vaření a dlouhé dušení. V polévkách, marinádách nebo při nakládání zeleniny tak pracují na plné obrátky a pomalu dodávají pokrmu bohaté kořenité tóny.

Jak v kuchyni používat celé nové koření?

Na rozdíl od mletého se celé kuličky jen tak nerozplynou, ale pomalu uvolňují svou chuť do vývaru nebo omáčky. Pro silnější efekt je stačí před použitím lehce podrtit nebo rozdrtit nožem.

  • Vývary a polévky – klasika do hovězího vývaru, guláše nebo svíčkové. Postará se o kulatější a plnější chuť.
  • Marinády a pečená masa – nové koření se tradičně hodí na zvěřinu, hovězí pečeni nebo drůbež. Nejlépe funguje v kombinaci s bobkovým listem a česnekem.
  • Nakládání zeleniny – je také nezbytné pro nakládané okurky, zelí, cibuli i domácí kvašenou zeleninu. Kuličky pustí do nálevu příjemnou zemitou chuť.
  • Svařené víno a domácí likéry – horké nápoje s novým kořením zahřejí nejen ruce, ale i duši. Krásně se doplňuje se skořicí, badyánem a hřebíčkem.
  • Kompoty a ovocné dezerty – i jablka, hrušky nebo švestky dostanou s novým kořením zajímavý pikantní nádech.

Jamajský tip: Když se řekne Jamajka, tak si všichni představíme slunce, reggae a dobrý rum. Místní ale dobře vědí, že když přijde chladnější počasí a chtějí pořádně rozjet zábavu, není nad jamajský vánoční punč. Tenhle karibský poklad spojuje nové koření, kterému se ostatně také říká jamajský pepř, s rumem, černým čajem, limetkovou šťávou a třtinovým cukrem. Výsledkem je drink, který postaví na nohy i jednonohého piráta.

Litr silného černého čaje svařte s pěti kuličkami nového koření, třemi hřebíčky a tyčinkou skořice. Po deseti minutách louhování sceďte, přidejte třtinový cukr, šťávu ze tří limetek a 250 ml tmavého rumu. Promíchejte, ozdobte plátkem pomeranče a servírujte ještě teplé. A i v našich zimních krajích se okamžitě přenesete přímo na slunné pobřeží Karibiku.

Datum minimální trvanlivosti 30. 9. 2027
Země původu Mexiko
Nové koření nabízíme v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se nové koření s oblibou používá
 
Na co se nové koření většinou používá