Cejlonská skořice mletá / Koření

Cejlonská skořice mletá je jemnější sestra běžně dostupné indonéské (čínské) skořice. Má papírově tenkou kůru, sladkou chuť s nádechem citrusů a vůni, která je decentní a ne tak štiplavá. Pokud hledáte něco jemnějšího do kaše nebo dezertu, cejlonská verze je přesně pro vás.

Oproti výraznější indonéské skořici se cejlonská lépe hodí tam, kde nechcete, aby koření přebilo ostatní chutě. Skvěle zapadne do jemných receptů, ale i do odvážnějších kombinací s exotickým kořením. V pečených moučnících, jako je závin nebo perník, není její chuť tolik nápadná, ale pokud máte rádi spíš jemnost než sílu, klidně ji tam použijte.

Kam se cejlonská skořice mletá hodí?

Tato varianta je ideální tam, kde se skořice dobře rozpustí nebo kde má být jemně rozprostřená v celém pokrmu.

  • Kaše a pudinky – Cejlonská skořice se snadno rozmíchá a dodá rýžové nebo ovesné kaši příjemné hřejivé tóny bez ostrého dozvuku. V pudinku nebo krupicové kaši udělá podobnou službu.
  • Moučníky a dezerty – V jemnějších těstech vynikne její sladká, lehce citrusová chuť. Hodí se do lineckého, třeného těsta, nebo třeba na sypání koláčů a buchet. Pokud jste zvyklí na silnější skořicovou chuť, tady ji poznáte spíš jako příjemné pozadí.
  • Sladké pečivo – Ideální do vánočky, koblih, mazanců nebo do kynutých závitků s máslem a cukrem. Skořice se krásně rozpustí a spojí s těstem, takže nezanechá ostré špičky chuti.
  • Čajové směsi a ochucená káva – Skvělá do domácích směsí s černým nebo rooibos čajem, do latté nebo jako příměs k cukru na sypání nápojů. Mletá se dá přimíchat rovnou, aniž byste ji museli louhovat.
  • Indická a orientální kuchyně – Funguje jako součást kořenících směsí (např. garam masala), kde díky své jemnosti nenarušuje rovnováhu chutí. Výborná do kari nebo dušeného jehněčího.

Tip na závěr: Cejlonská skořice v mleté podobě je parádní volba do všech receptů, kde chcete jemné, sladké, voňavé pozadí. Pokud zkoušíte nové kombinace, přidejte ji do domácí granoly, jogurtu s ovocem nebo těsta na sušenky – a uvidíte, jak se promění i obyčejný dezert. A pokud toužíte po silnější skořicové chuti, zkuste raději její ostřejší sestřičku – skořici indonéskou.

Datum minimální trvanlivosti 31. 8. 2027
Země původu Madagaskar
Skořice je dostupná v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se skořice s oblibou používá
 
Na co se skořice většinou používá