Nejlepší koření na rýži

Rýže jako hlavní jídlo nebo oblíbená příloha, připravená na bílo nebo jako paela. Má nespočet odrůd a mnoho variant dokonalé přípravy. Rýže se dá často pokazit. Ale také vylepšit a to jak vzhledově, tak i chutí. Varianta žluté rýže, kterou obarvíte pomocí kurkumy nebo některou z kari směsí, je známá. Vyzkoušejte třeba novou verzi s tandoori masala červenou. S rýží se dají míchat různé druhy koření a bylinek. Ozdobit se dá oříšky, rozinkami nebo sezamovým semínkem. Doporučujeme vyzkoušet bílou rýži posypanou kořením sumah. Toto lehkce kyselé koření doplní rýži krásným červeným popraškem s vůní dálného východu.  

 
Více

Nejoblíbenější koření na rýži

Africké koření

Africké koření

S touto směsí koření dodáte exotickou chuť jak grilovanému, pečenému, dušenému nebo mletému masu, tak i třeba kuskusu nebo zeleninovým salátům....
citronová kůra

citronová kůra

Citronovou kůru používáme v české kuchyni tradičně do těst a k masu (především rybám), kterým dodá citronovou příchuť. Lze ji použít i jako náhražku citronové trávy v...
Čertovo lejno s kurkumou

Čertovo lejno s kurkumou

Hlavní složkou této směsi je asafoetida, což je pryskyřice z kořenů tropických stromů rodu Ferula. Pro svou velmi specifickou vůni se doporučuje ji používat ve velmi malém...
Garam Masála

Garam Masála

Směs koření Garam Masála jednoznačně patří k nejznámějšímu indickému koření, které se používá jak pro ochucení masitých jídel, tak i ve vegetariánské kuchyni při přípravě...
hřebíček

hřebíček

Hřebíček je velmi aromatické koření. Používá se při přípravě sladkých pokrmů a pečiva, zvláště vánočního. Také na tmavé maso, hlavně skopové a zvěřinu...
chilli

chilli

Středně pálivé papričky. Slouží jako dekorační ostré koření k masu i zelenině....
kari

kari

Kari (curry) listy je koření s velmi lehkou delikátní vůní i chutí. Pochází ze stromu Kari, který roste v jihozápadní Asii. Pozor na záměnu tohoto koření s klasickým mletým...
karí

karí

Karí (curry) je orientální směs koření, která se vyskytuje v mnoha variantách. Každá indická hospodyně míchá vlastní karí. Tato karí směs indického typu je zjemněná tak, aby...
koriandr

koriandr

Sušené drcené listy koriandru v kuchyni nahradí čerstvý koriandr, který je u nás hůře dostupný. Jednu lžíci sušených listů koriandru použijte místo hrsti čerstvých bylinek...
kurkuma

kurkuma

Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Používá se ve směsích kari koření a jako potravinové barvivo (obsahuje žluté barvivo...
Nasi goreng

Nasi goreng

Neostrá směs koření pro přípravu tradiční indonéské smažené rýže s kuřetem. Kromě rýže můžete toto koření použít např. pro ochucení pohanky nebo dušené zeleniny....
Orientální koření

Orientální koření

Jemně pikantní směs pro úpravu pokrmů na orientální způsob....
Paella

Paella

Směs nejen na španělskou paellu, ale na další pokrmy s rýží, na ryby, maso, rizoto, dušenou zeleninu, těstoviny a zeleninové saláty....
Pepř bílý citrónový

Pepř bílý citrónový

Pepřově kyselá chuť této směsi koření se skvěle hodí k ochucení nejen všech druhů grilovaných či pečených mořských ryb a plodů, ale také na drůbeží, krůtí nebo pštrosí steaky...
Pepřové koření

Pepřové koření

Směs cibule, pepře a dalšího koření, která se výborně hodí na ryby, kuřecí maso, pečenou husu nebo kachnu, ale také na dušenou nebo grilovanou zeleninu....
Piri-Piri

Piri-Piri

Pikantní směs koření Piri-piri se s oblibou užívá především na maso a omáčky. Nejslavnější je recept na Piri-piri kuře z Portugalska, ale nemusíte se bát naložit do marinády z...
pískavice

pískavice

Semena pískavice, které se též říká fenugreek nebo-li řecké seno, se používají celá nebo pomletá v asijské a arabské kuchyni. Pískavici lze nalézt ve známých směsích karí nebo...
sečuánský pepř

sečuánský pepř

Sečuánský pepř je jedno z nejstarších čínských koření. I když má v názvu pepř, nejedná se o pepřovník a na rozdíl od klasického pepře nemá takovou ostrost...
skořice

skořice

Skořice cejlonská má, na rozdíl od u nás nejvíce známé skořice čínské, kůru měkkou jako papír a její chuť mnohem jemnější. Cejlonská skořice v kuchyni Díky jemné chuti se...
sumah

sumah

Sumah je červený prášek kyselé chuti z umletých plodů keře škumpy koželužské. S oblibou se užívá v turecké, arabské a libanonské kuchyni na kebab, šašlik, masa, ryby,...
šafrán

šafrán

Pravý šafrán jsou sušené červené čnělky (nesprávně blizny), které se ručně vytrhávají z květů pěstovaných rostlin. Používá se především v jižní Evropě a na blízkém východě ke...