Rozmarýn

 
Koření Rozmarýn
Balení 20 g 28,- Kč koupit Balení 60 g 84,- Kč koupit volná
váha vybrat
S větším balením ušetříte :-)
 
Zboží je skladem na prodejně Nuselská 10, Praha 4 Jak je zboží zabaleno?
Jednotková cena: 140,- / 100 g
Cena: 140,- / 100 g
Jak se rozmarýn řekne:
jiné názvy: mořská rosa, rozmarýna, merdov
latinsky: Rosmarinus officinalis
anglicky: rosemary
německy: Rosmarin
francouzsky: romarin

Rozmarýn je stálezelená léčivá rostlina a také velmi aromatické silné koření (využívají se úzké listy, které vypadají spíš jako jehličky). Typickou příchuť dává jehněčím, skopovým a kuřecím pokrmům. Používá se ke kořenění zvěřiny, do marinád, rajčatové polévky atd. Je vynikající k aromatizaci octa. Používá se i k do bylinných čajů. Je součástí oblíbeného provensálského koření.

Chuť a vůně Hořkosladká zemitá chuť s vůní borovice a kafru.
Druh kuchyně, ve které se rozmarýn s oblibou používá
 
Kde se pěstuje Evropa, severní Afrika, Velká Británie, USA, Mexiko
Na co se používá Na ryby, drůbež, těstoviny, do rajské omáčky, při přípravě skopového, jehněčího a telecího masa, do polévek, pečiva, mletého masa, zeleninových a bramborových pokrmů, do bylinkového másla, na ochucení olejů, octů i likérů.
Upozornění Nedoporučuje se používat ve větší míře v těhotenství.
Recept GRILOVANÁ KRKOVIČKA S ŘECKÝMI BYLINKAMI
4 plátky vepřové krkovičky
marináda: 200ml olivového oleje, 8 lžic citronové šťávy, 2 lžičky citronové kůry, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžíce sušeného rozmarýnu, 2 lžičky suš.oregana, 6 stroužků nakrájeného česneku
Maso naložte do marinády alespoň na 30 minut, ideálně na 3-4 hodiny, poté opečte na grilu (případně na pánvi).
Země původu Španělsko, Maroko
Rozmarýn nabízíme v těchto variantách