Oregano BIO / Bylinka

Když se řekne oregano, vybaví se nám italská kuchyně, vůně rajčatové omáčky a křupavé pizzy. Ale tahle voňavá bylinka toho umí v kuchyni mnohem víc. Skvěle si rozumí s bazalkou, tymiánem, česnekem i rozmarýnem a jídlu dodá příjemnou bylinkovou svěžest s lehce zemitým a citrusovým nádechem.

Najdete ho v mexické i blízkovýchodní kuchyni. V Mexiku se přidává do fazolových jídel, chilli con carne nebo polévek, zatímco na Blízkém východě je důležitou součástí směsi za’atar, která se používá na chleby, sýry a marinády. Ale oregano patří i k české kuchyni. Zkuste ho přidat do pečených brambor, zeleninových směsí nebo vývarů a získáte dokonalý bylinkový šmak.

Možná vás to překvapí, ale oregano je perfektní i na gril. Kuřecí maso, vepřová krkovice nebo grilovaná zelenina si s jeho chutí skvěle rozumí. Smíchejte ho s olivovým olejem, česnekem a citronovou šťávou a máte geniální marinádu, která v mase rozvine všechny chutě. U kuřete se skvěle kombinuje s rozmarýnem a tymiánem, zatímco vepřové si rozumí s oregánem, česnekem a špetkou římského kmínu.

A co ryby a mořské plody? Losos, treska nebo krevety budou dokonalé, když je ochutíte oregánem, citronem a olivovým olejem. A pokud si potrpíte na pořádné steaky nebo burgery, zkuste oregano v kombinaci s pepřem, solí a špetkou chilli. Dodá masu svěží bylinkový podtón a skvěle zvýrazní šťavnatost.

Tip na závěr: Oregano nemusí být jen na pizzu. Zkuste ho přidat do bylinkového másla nebo smíchat s olivovým olejem, česnekem a trochou chilliskvělé jako dip k pečivu nebo dochucení grilovaného masa.

Datum minimální trvanlivosti 30. 9. 2027
Země původu Turecko
Oregano nabízíme v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se oregano s oblibou používá
 
Na co se oregano většinou používá