Bazalka je nepostradatelnou bylinkou středomořské kuchyně, která svou sladce kořenitou, lehce pepřovou chutí dokáže povznést jídlo na novou úroveň. Sušená bazalka má intenzivnější aroma než čerstvá, a proto je ideální do teplých pokrmů, kde se její chuť krásně rozvine během vaření. Skvěle se hodí do rajčatových omáček, polévek, marinád, na pizzu i grilovaná masa.
Do čeho se sušená bazalka nejlépe hodí?
Sušená bazalka potřebuje trochu času, aby se její chuť plně rozvinula – proto ji přidávejte během vaření nebo dušení.
- Rajčatové omáčky a těstoviny – Dokonalá pro boloňskou omáčku, marinara omáčku nebo domácí pesto. Bazalka se výborně kombinuje s česnekem a olivovým olejem.
- Pizza a pečivo – Neodmyslitelná součást bylinkových směsí na pizzu. Skvěle se hodí i do slaných housek, focaccia nebo bylinkového másla.
- Polévky a vývary – Perfektní do rajčatových polévek, minestrone nebo zeleninových krémových polévek, kde dodá svěží bylinný nádech.
- Maso a ryby – Výborná na kuře, krůtí maso i ryby, kde se krásně propojí s citronem a olivovým olejem.
- Luštěniny a zelenina – Dochutí fazole, čočku i cizrnu, skvěle ladí se zeleninovými směsmi s lilkem, cuketou nebo paprikami.
- Ochucené oleje a octy – Stačí ji naložit do olivového oleje nebo vinného octa a získáte skvělý základ pro salátové dresinky a marinády.
Pokud chcete z bazalky dostat maximum chuti, před použitím ji lehce promněte mezi prsty – tím uvolníte její esenciální oleje a aroma. A pokud rádi experimentujete, zkuste bazalku smíchat s oregánem, tymiánem a sušeným česnekem – vytvoříte tak výbornou domácí bylinkovou směs na pizzu, těstoviny i grilovaná jídla.