Bazalka BIO / Koření

Bazalka je nepostradatelnou bylinkou středomořské kuchyně, která svou sladce kořenitou, lehce pepřovou chutí dokáže povznést jídlo na novou úroveň. Sušená bazalka má intenzivnější aroma než čerstvá, a proto je ideální do teplých pokrmů, kde se její chuť krásně rozvine během vaření. Skvěle se hodí do rajčatových omáček, polévek, marinád, na pizzu i grilovaná masa.

Do čeho se sušená bazalka nejlépe hodí?

Sušená bazalka potřebuje trochu času, aby se její chuť plně rozvinula – proto ji přidávejte během vaření nebo dušení.

  • Rajčatové omáčky a těstoviny – Dokonalá pro boloňskou omáčku, marinara omáčku nebo domácí pesto. Bazalka se výborně kombinuje s česnekem a olivovým olejem.
  • Pizza a pečivo – Neodmyslitelná součást bylinkových směsí na pizzu. Skvěle se hodí i do slaných housek, focaccia nebo bylinkového másla.
  • Polévky a vývary – Perfektní do rajčatových polévek, minestrone nebo zeleninových krémových polévek, kde dodá svěží bylinný nádech.
  • Maso a ryby – Výborná na kuře, krůtí maso i ryby, kde se krásně propojí s citronem a olivovým olejem.
  • Luštěniny a zelenina – Dochutí fazole, čočku i cizrnu, skvěle ladí se zeleninovými směsmi s lilkem, cuketou nebo paprikami.
  • Ochucené oleje a octy – Stačí ji naložit do olivového oleje nebo vinného octa a získáte skvělý základ pro salátové dresinky a marinády.

Pokud chcete z bazalky dostat maximum chuti, před použitím ji lehce promněte mezi prsty – tím uvolníte její esenciální oleje a aroma. A pokud rádi experimentujete, zkuste bazalku smíchat s oregánem, tymiánem a sušeným česnekem – vytvoříte tak výbornou domácí bylinkovou směs na pizzu, těstoviny i grilovaná jídla.

Míša z Království doporučuje
Michaela Schneedorferová Čerstvou nebo sušenou? Pokud budete bylinku tepelně upravovat (např. omáčky nebo pečení masa), pak můžete použít sušenou. Do salátu ale sáhněte po čerstvé bylince.
 
Datum minimální trvanlivosti 31. 8. 2027
Země původu Egypt
Bazalka je dostupná v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se bazalka s oblibou používá
 
Na co se bazalka většinou používá