Fazole tonka jsou semena plodů stromu tonka. Po sklizni se semena na 24 hodin namočí do alkoholu nebo rumu a následně se suší a fermentují. Díky tomuto procesu získají plody tonky chuť vanilky, mandlí a rumu, což z nich dělá ideální koření pro dezerty a pečivo.
Fazole Tonka se také s úspěchem používají při přípravě domácí zmrzliny, pudinku nebo soufflé. Kromě sladké kuchyně se přidává tonka do rajčatových omáček, mrkvové polévky nebo i do těstovin. Velké chuťové představení tonka udělá v rozličných koktejlech a alkoholických nápojích, dokonce včetně piva.
S tonkou se pracuje stejně jako s celým muškátovým oříškem. Stačí těsně před použitím nastrouhat malé množství na struhadýlku nebo ve speciálním mlýnku na muškátové oříšky. Na jedno vaření stačí množství zhruba na špičku nože.