Oregano - dobromysl obecná je rostlinou, která se využívá jako koření i jako léčivá bylina. Oregano je typickou přísadou do pizzy a součástí provensálského koření. Dává se také do těstovin, rajčatových omáček, zeleninových salátů a sýrů.
Chuť a vůně
Nasládlá, lehce zemitá chuť s citrónovým podtónem a výraznou vůní.
Druh kuchyně, ve které se oregano s oblibou používá
Na co se oregano většinou používá
Kde se pěstuje
Středozemí, Asie, Amerika
Na co se používá
Na pizzu, těstoviny, rajčatové omáčky, salátové dresinky, zeleninové pokrmy, sýry, při přípravě masa, ryb i mořských plodů. V mexické kuchyni se přidává do fazolí a polévek.
Recept
Grilovaná krkovička s řeckými bylinkami
4 plátky vepřové krkovičky, marináda: 200ml olivového oleje, 8 lžic citronové šťávy, 2 lžičky citronové kůry, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžíce sušeného rozmarýnu, 2 lžičky suš.oregana, 6 stroužků nakrájeného česneku
Maso naložte do marinády alespoň na 30 minut, ideálně na 3-4 hodiny, poté opečte na grilu (případně na pánvi).
Země původu
Albánie, Chile, Peru, Turecko
Oregano nabízíme v těchto variantách