Cejlonská skořice BIO / Koření

Na rozdíl od běžné skořice, kterou najdete v každém druhém obchodě, je ta cejlonská opravdová lahůdka. Její tenké svitky můžete rozmotat jako tabák, jsou jemné, voňavé a chuťově mnohem uhlazenější. Když ji otevřete, ucítíte sladkou vůni s jemným nádechem citrusů, která vás hned přenese do kuchyně plné tepla a vůně domácího pečení.

Cejlonská skořice není tak drsná a štiplavá jako čínská varianta. Má jemnou chuť, která neruší, ale ladí. Právě proto ji rádi používají ti, kdo si potrpí na promyšlené a vyvážené chutě – ať už v dezertech, ovocných kompotech nebo voňavých nápojích.

Kdy používat celé svitky skořice?

Celá skořice má jednu obrovskou výhodu – její chuť se uvolňuje pozvolna a nenásilně. Při vaření nebo louhování se pomalu rozkládá do pokrmu, a když je hotovo, svitek jednoduše vyjmete. Bez zbytků, bez drobků, bez starostí.

Jak cejlonskou skořici v kuchyni využít

Cejlonská skořice má široké využití, hlavně ve sladké kuchyni a nápojích. Ale nebojte se ji dát i do slaného. Funguje skvěle i s masem nebo rýží.

  • Ve svařeném víně – přidejte svitek spolu s hřebíčkem, badyánem a pomerančem, a za pár minut bude byt vonět jako o Vánocích.
  • Do kompotů a povidel – při vaření stačí přihodit kousek skořice a ovoce se krásně provoní.
  • V mléčných dezertech – vařte svitek s mlékem a cukrem, než přidáte rýži, pudinkový prášek nebo krupici. Výsledná chuť bude jemná a příjemně kořeněná.
  • Při pečení – skořici krátce povařte ve vodě a výluh použijte k pokapání jablek do závinu nebo náplně do koláče.
  • Do slaných jídel – v indických kari nebo dušených jídlech se skořice skvěle doplňuje s cibulí, rajčaty a masem. Dejte svitek na začátku do hrnce a nechte ho vařit spolu se základem.

Na závěr malý tip

Pokud si doma mícháte koření nebo připravujete směs na domácí čaj, zkuste svitek nahrubo nastrouhat. Uvolní se tím její vůně i bez dlouhého vaření a směs získá novou voňavou hloubku.

Datum minimální trvanlivosti 31. 7. 2028
Země původu Srí Lanka
Skořice je dostupná v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se skořice s oblibou používá
 
Na co se skořice většinou používá