Cejlonská skořice není tvrdá a dřevitá jako ta čínská, kterou známe třeba ze svařeného vína, ale jemná, papírově tenká a příjemně sladká. Tato skořice je parádní pomocník do sladké i slané kuchyně. Má decentní citrusový podtón a není tak štiplavá, takže se skvěle hodí i tam, kde nechcete, aby koření přebilo ostatní chutě. Stačí jeden svitek a pokrm nebo nápoj dostane jemnou, hřejivou vůni, která v kuchyni vydrží ještě dlouho po jídle.
Kdy použít celou skořici?
Na rozdíl od mleté skořice se svitky louhují pomalu, zato intenzivně a rovnoměrně. Nepřepálí se, nehořknou a jejich chuť se uvolňuje postupně. Výhodou je i to, že je po vaření snadno vyjmete, takže nezanechávají v jídle zbytky ani kal.
Na co se cejlonská skořice hodí?
Celé tyčinky cejlonské skořice můžeme dát jak do poličky s kořením, tak klidně i do šuplíku s čajem. Přidává se do nápojů, vaří se s ovocem, hodí se do sladkých jídel i do exotických receptů. A vždycky navodí tu správnou hřejivou náladu. Zkuste ji použít třeba takto:
- Do svařeného vína nebo punče – stačí jeden svitek na hrnek, chvíli povařit s hřebíčkem, badyánem a pomerančem a máte zimní večer jako malovaný.
- Do kompotu – při vaření jablek, hrušek nebo švestek přidejte svitek skořice. Výsledná chuť bude jemná a přirozeně nasládlá.
- Do mléčných kaší nebo pudinků – skořici dejte vařit rovnou s mlékem, nechá ho krásně provonět a dodá mu příjemnou hloubku.
- Do jablečného závinu – svitek povařte pár minut v trošce vody a tímto voňavým výluhem pokapejte jablka před pečením. Chuť bude jemná a krásně rozprostřená.
Na závěr malý tip
Pokud si mícháte vlastní čajové směsi nebo chcete ochutit domácí müsli, zkuste skořici nastrouhat nahrubo nožem nebo struhadlem – její vůně se tak uvolní i bez dlouhého vaření a bude se krásně míchat s ostatními ingrediencemi.