Koření na pečené kuře

 
 Koření na pečené kuře

I když kuřecí maso patří k nejoblíbenějším a nejběžnějším pokrmům, jeho chuť není příliš výrazná a proto nám dává skvělý prostor zkoušet různé koření a experimentovat s novými chutěmi. Existuje mnoho různých druhů koření, které se skvěle hodí na pečené kuřátko, a které nám pomůže připravit opravdovou kulinářskou lahůdku.

Klasika na kuře je základ

Jedním z nejčastěji používaných koření na kuře a další drůbež je bezesporu tymián. Jeho výrazná a aromatická chuť si výborně s kuřecím masem rozumí a dodává mu pikantní nádech. Tymián můžeme použít buď čerstvý, nebo sušený. Obě varianty fungují velmi dobře, jen pamatujte, že sušená forma bylinek je chuťově intenzivnější a proto dávejte přibližně třetinu množství, než čerstvých rostlinek. Ze zelených bylinek můžeme kromě tymiánu na kuře použít též například rozmarýn. I ten dodá pečenému kuřeti svojí osobitou výraznou vůni a chuť.

Dalším klasickým kořením na pečené kuře je rozhodně paprika. Můžeme si vybrat mezi sladkou paprikou, která dodá kuřeti jemnou chuť, nebo pálivou paprikou, která nám nachystá pikantní nádech. Na pečené kuře volte spíše maďarskou papriku, která je intenzivnější a lépe snáší vyšší teploty. Abychom docílili ideální pálivosti, namícháme si sladkou a pálivou papriku v poměru, který nám vyhovuje. Kromě klasické papriky lze na kuře použít i papriku zauzenou, díky které pečené kuře bude chutnat jako připravené na ohni nebo grilu.

Paprika se dá velmi dobře kombinovat se sušeným česnekem a cibulí. Toto koření vytváří skvělou chuťovou harmonii a vzájemně se doplňuje.

Pepř a sůl

A co by to bylo za seznam koření na pečené kuře bez klasické kombinace pepře a soli? Pepř a sůl jsou základním kořením, které nechybí prakticky v žádné kuchyni. Ale přesto by byla chyba nevěnovat výběru těchto ingrediencí větší pozornost. Na světě totiž existuje široká nabídka fantastických pepřů, které na talíř přináší roztodivné chutě. Proto vyzkoušejte třeba indický pepř Lampong, který k ostré pikantnosti přidává kulatou a hlubokou chuť s tóny čerstvého dřeva a pryskyřičným pozadím. Ochutnat musíte i tygří pepř z Malabaru s jeho velmi aromatickou příjemnou ostrostí a jemným ovocným aroma a samozřejmě kampotský pepř, který je považován za jeden z nejkvalitnějších pepřů světa. Tyto a další výjimečné pepře posunou jemné pečené kuřecí maso na úplně novou úroveň.

Koření Kuře na bylinkách

Tradiční koření na kuře

Kromě základního jednodruhového koření lze pečené kuře připravit na pomocí mnoha speciálně namíchaných směsí koření, díky kterým můžeme kuře upéct pokaždé s jinou chutí.

Základem je samozřejmě tradiční směs koření na kuře Klasik. V jeho složení nenajdeme žádné ostré koření a proto je tato směs velmi vhodná jak pro děti, tak i při jaterních a žaludečních dietách. Podobně jemná je i směs koření Kuře na bylinkách nebo Adamovo medové koření, které rovněž ocení strávníci vyhýbající se ostrým chutím.

Pokud ještě chvíli zůstaneme v naší domácí kuchyni, určitě bychom měli vyzkoušet kuře na Staročeském koření, ve kterém majoránka, paprika, kmín a další ingredience společně vytváří chuť naší národní kuchyně.

Exotické koření na kuře

Kuřecí maso samozřejmě najdeme i za našimi hranicemi a tak si můžeme připravit pečené kuře například s jemně pikantním Pařížským pepřem nebo legendární ostré portugalské kuře Piri-piri. Z evropského kontinentu se přes Gruzii, kde si připravíme kuře s Adžikou pomalu vydáme do vzdálených exotických míst, kde barvy a vůně koření jsou národním symbolem. Ano, hovoříme o Indii, kde při procházce místním tržištěm snadno získáme inspiraci pro přípravu vynikající večeře. Připravit si tak můžeme kuře na různých druzích karí, vyhlášené kuře tandoori masála nebo pekelně pálivé kuře na sambalu.

Z pestrobarevné Indie se mávnutím vařečky můžeme přesunout do Afriky, kde nás na oběd přivítají s pečeným kuřetem na Jihoafrickém koření, a když si trochu pospíšíme, tak stihneme v Tunisu k pozdní večeři kuře s ostrou Harrisou.

V našem cestování bychom neměli vynechat ani Ameriku, kde si můžeme dát kuře připravené v barbecue marinádě nebo kuře ochucené Cajunským kořením nachystaným potomky francouzských emigrantů.

Experimentujte!

Kuřecí maso můžeme ochutit buď marinováním v marinádě z oleje a koření nebo koření rovnoměrně posypte po celém mase a nezapomeňte ani na vnitřní části kuřátka. Koření přidejte alespoň hodinu před pečením, aby se pěkně vstřebalo do masa.

Jak vidíte, i jedno z nejběžnějších jídel se dá díky koření připravit na mnoho způsobů. Buďte kreativní a experimentujte s různými kombinacemi koření, abyste našli novou zábavu pro vaše chuťové pohárky.