Bílá hořčice celá semínka / Koření

Hořčičné semínko patří mezi ta nejnenápadnější, ale zároveň nejúčinnější koření v kuchyni. Má jemně hořkosladkou chuť s postupně se rozvíjející pikantností a je skvělým pomocníkem při nakládání, marinování i přípravě domácí hořčice. Při vaření se chová trochu jako kouzelník – vcelku chutná spíš jemně, ale jakmile se rozdrtí nebo smíchá s tekutinou, začne uvolňovat ostrou, štiplavou chuť, která je pro hořčici typická.

V kuchyni se hořčičná semínka často praží na sucho nebo restují na oleji, čímž získají jemnější, lehce oříškovou chuť. Jsou také klíčovou ingrediencí pro nakládání zeleniny, přípravu kořenících směsí nebo ochucení masových pokrmů.

Do čeho se semínka bílé hořčice nejlépe hodí?

Celá hořčičná semínka se používají hlavně tam, kde mají postupně uvolňovat chuť do nálevů, marinád nebo teplých jídel.

  • Nakládání zeleniny a okurek – Celá semínka se tradičně přidávají do kyselých i sladkokyselých nálevů při zavařování okurek, zelí, cibulek nebo červené řepy. Dodávají jemnou pikantnost a zároveň pomáhají uchovat křupavost nakládané zeleniny.
  • Marinády a dresinky – Skvěle se hodí do hořčičných a medovo-hořčičných marinád na maso i ryby. V dresincích dodávají jemně štiplavou a zároveň lehce oříškovou chuť, která příjemně doplňuje saláty i grilovanou zeleninu.
  • Masová jídla a dušené pokrmy – Vcelku se semínka hořčice přidávají i do masových výpeků a omáček, kde pomalu uvolňují svou chuť a skvěle ladí s česnekem, pepřem nebo octem.
  • Kořenící směsi a indická kuchyně – Jsou důležitou součástí indických kořenících směsí a často se restují na oleji spolu s dalším kořením, aby jejich chuť ještě víc vynikla. Skvěle se hodí do kari, dušených čočkových a zeleninových pokrmů.
  • Domácí hořčice – Pokud semínka pomelete a smícháte s octem, pivem, vínem, medem nebo dalším kořením, můžete si vytvořit vlastní domácí hořčici na míru. Záleží jen na tom, jestli ji chcete jemnější, nebo pořádně ostrou.

V moderní gastronomi mají hořčičná semínka mnohem širší využití, než jen v tradičním nakládání nebo marinádách. Skvěle fungují v domácím pečivu – zkuste je přidat do těsta na chléb, housky nebo slané koláče, kde nejen zvýrazní chuť, ale dodají i jemnou křupavost. V některých receptech se používají jako náhrada pro kmín nebo sezamová semínka. Další zajímavé využití najdou v krémových polévkách a dušených pokrmech, kde se často před přidáním krátce opraží na oleji, čímž se jejich chuť zjemní a získá lehce oříškový nádech. Využít je můžete i v moderní fúzi chutí – například v kombinaci s medem, česnekem a citrusovou kůrou vytvoří skvělý základ pro netradiční glazuru na maso nebo zeleninu. Hořčičná semínka zkrátka stojí za experimentování, protože jejich chuť dokáže překvapit v mnoha nečekaných kombinacích.

Datum minimální trvanlivosti 31. 8. 2027
Země původu Česká republika
Hořčice je dostupná v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se hořčice s oblibou používá
 
Na co se hořčice většinou používá