Hořčičné semínko patří mezi nejnenápadnější, ale přitom nejvýraznější koření v kuchyni. Má jemně hořkosladkou chuť s postupně se rozvíjející pikantností, která se skvěle uplatní při nakládání, marinování i přípravě domácí hořčice. Celá semínka se během vaření chovají jinak než mletá – vcelku mají spíš jemnou, lehce oříškovou chuť, ale jakmile se rozdrtí nebo spojí s tekutinou, začnou uvolňovat typickou štiplavou ostrost.
V kuchyni se hořčičná semínka často restují na oleji nebo praží na sucho, čímž se zvýrazní jejich oříškové tóny a dodají pokrmu hloubku. Jsou také nezbytnou součástí nakládané zeleniny, tradičních kořenících směsí a pikantních omáček. Skvěle fungují nejen v evropské, ale i indické a blízkovýchodní kuchyni.
Kam se celá bílá hořčice nejlépe hodí?
Semínka bílé hořčice se používají vcelku tam, kde mají postupně uvolňovat chuť do nálevů, marinád nebo dušených pokrmů.
- Nakládání zeleniny a okurek – Celá semínka se tradičně přidávají do kyselých i sladkokyselých nálevů při zavařování okurek, zelí, cibulek nebo červené řepy. Dodávají jemnou pikantnost a zároveň pomáhají uchovat křupavost nakládané zeleniny.
- Marinády a dresinky – Perfektně se hodí do hořčičných a medovo-hořčičných marinád na maso i ryby. V dresincích dodávají jemně štiplavou a lehce oříškovou chuť, která krásně doplňuje saláty i grilovanou zeleninu.
- Masová jídla a dušené pokrmy – Semínka hořčice se přidávají do masových výpeků a omáček, kde pomalu uvolňují svou chuť a skvěle ladí s česnekem, pepřem nebo octem.
- Kořenící směsi a indická kuchyně – Jsou důležitou součástí indických kořenících směsí a často se restují na oleji spolu s dalším kořením, aby jejich chuť ještě víc vynikla. Skvěle se hodí do kari, dušených čočkových a zeleninových pokrmů.
- Domácí hořčice – Pokud semínka pomelete a smícháte s octem, pivem, vínem, medem nebo kořením, můžete si vytvořit vlastní domácí hořčici na míru. Záleží jen na tom, jestli ji chcete jemnější, nebo pořádně ostrou.
V moderní kuchyni mají hořčičná semínka mnohem širší využití, než jen v tradičním nakládání nebo marinádách. Skvěle fungují v domácím pečivu – zkuste je přidat do těsta na chléb, housky nebo slané koláče, kde nejen zvýrazní chuť, ale dodají i jemnou křupavost. V některých receptech se používají jako náhrada pro kmín nebo sezamová semínka. Další zajímavé využití najdou v krémových polévkách a dušených pokrmech, kde se často před přidáním krátce opraží na oleji, čímž se jejich chuť zjemní a získá lehce oříškový nádech. Pokud rádi experimentujete, zkuste je přidat do glazur na maso nebo zeleninu – třeba s medem, česnekem a citrusovou kůrou vytvoří originální kombinaci chutí.