Strom muškátovník vonný plodí bobule, které obsahují semeno - muškátový oříšek. Svou hořko-sladko-pálčivou chutí dokáže okořenit značné množství rozličných jídel. Přidává se do koktejlů, zeleninových šťáv, mléčných nápojů, svařeného vína i punče. Je vhodný do zeleniny (např. na květák, špenát, mrkev), do polévek, rýže, do mletých mas, paštik nebo na ryby. Špetka muškátového oříšku patří také do vánočního pečiva, ovocných dortů a kompotů. Podporuje dobré trávení. Není vhodný pro malé děti.
Chuť a vůně
Palčivá, dřevitá, hořkosladká chuť s výraznou vůní.
Druh kuchyně, ve které se muškátový ořech s oblibou používá
Na co se muškátový ořech většinou používá
Kde se pěstuje
Indonésie, Indie, Srí Lanka, Mauricius, Grenada
Na co se používá
Na ochucení pečiva, dušených a mletých mas, ryb, zeleniny, těstovin, rýže, bramborových pokrmů, polévek i omáček. Také se přidává do nápojů, dezertů a vánočního cukroví.
Země původu
Indonésie
Muškátový ořech nabízíme v těchto variantách
Míša z Království doporučuje
Při přípravě oblíbeného slaného koláče quiche přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku do vaječné směsi.