Indická kuchyně je jedna velká barevná hostina pro smysly, a pokud chcete proniknout do jejího tajemství, Garam Masála by měla být jedna z prvních na vašem seznamu. Tahle ikonická směs koření se v Indii používá snad úplně na všechno – od masových specialit přes zeleninové kari až po polévky z luštěnin a dokonce má své místo i ve sladké kuchyni.
Jak už v indické kuchyni bývá zvykem, neexistuje jen jedna jediná správná verze směsi koření. Každý kout Indie, dokonce každá rodina si míchá svou vlastní nejlepší Garam Masálu. Ta naše receptura pochází z Rádžasthánu, severoindického regionu, kde se Garam Masála tradičně používá ve formě sypké směsi. Oproti jižní Indii, kde se často připravuje jako pasta smíchaná s kokosovým mlékem a octem, je tato suchá směs ideální pro rychlé dochucení pokrmů.
Objevíme v ní hřejivé středně ostré koření a nasládlým podtónem. Koriandr a římský kmín tvoří základní chuťovou kostru, která dodává směsi příjemně zemitý a lehce citrusový podtón. Fenykl a kardamom přispívají jemnou sladkostí a svěžestí, zatímco hřebíček, skořice a muškátový ořech přinášejí bohaté, teplé aroma, které je pro indická jídla typické. Chilli a černý pepř dodávají směsi jemnou pálivost a hřejivost, díky nimž je ideální pro zahřátí těla. Pískavice a bobkový list zase vyvažují celou kombinaci lehce nahořklými a kořeněnými tóny.
Na co koření Garam Masála můžeme použít?
Na Garam Masála je mimojiné skvělé to, že se jedná o univerzální koření, které dokáže proměnit i obyčejné jídlo v exotický zážitek. Ať už ji použijete do tradičních indických receptů nebo ji přidáte do vlastních kulinářských experimentů, vždy dodá jídlu dokonalou chuť, při které budete přemýšlet, do čeho všeho byste ji ještě mohli dát.
- Kari a dušené maso – Nejčastější využití Garam Masály je v kari omáčkách. Směs se často přidává až ke konci vaření, aby si zachovala svoji výraznou vůni. Pokud ji ale orestujete na oleji hned na začátku, pomůže lépe rozvinout chutě dalších ingrediencí.
- Polévky z luštěnin a zeleniny – Skvěle se hodí do hustých polévek, například do tradiční indické čočkové polévky dhal. Přidává se buď přímo do vaření, nebo jako závěrečné dochucení spolu s trochou citronové šťávy.
- Pečená a grilovaná zelenina – Pokud rádi pečete nebo grilujete zeleninu, zkuste ji před přípravou lehce posypat Garam Masálou smíchanou s olivovým olejem. Výborně se hodí například na mrkev, květák, brambory nebo batáty.
- Rýže a pilaf – Garam Masála se skvěle hodí k rýži, zejména pokud ji vaříte jako pilaf nebo biryani. Stačí přidat špetku směsi do rýže během vaření, případně ji na závěr lehce posypat.
- Indický chléb – Můžete ji přidat do těsta na naan, chapati nebo parathu, čímž těmto plackám dodáte výraznější a zajímavější chuť.
- Jogurtové dipy a marinády – Pokud hledáte způsob, jak ochutit kuřecí maso nebo zeleninu, zkuste smíchat Garam Masálu s jogurtem a trochou citronové šťávy. Taková marináda dodá pokrmu skvělou chuť a zároveň maso krásně zkřehne.
- Sladká varianta – Ačkoli se Garam Masála používá hlavně ve slaných pokrmech, její teplé, kořeněné tóny se skvěle hodí i do některých dezertů. Stačí přidat špetku do sušenek, perníčků nebo do horké čokolády.
Jogurtová marináda s Garam Masálou
V Indii vědí, že nejlepší maso je to, které se marinuje v jogurtu. A když k tomu přidáte Garam Masálu, vznikne dokonalá kombinace! Smíchejte 200 g bílého jogurtu, 2 lžíce citrónové šťávy, lžičku nebo dvě Garam Masály, špetku soli a prolisovaný stroužek česneku. Do hotové marinády naložte kuřecí maso, nejlépe přes noc. Jogurt maso krásně zkřehčí a koření se dokonale vstřebá. Pak už jen hodit na pánvičku nebo upéct v troubě a máte šťavnaté, voňavé a dokonale ochucené maso, které se rozpadá na jazyku. Perfektní k rýži, na naan nebo jen tak s čerstvým salátem.