Je to trochu matoucí, ale kajenský pepř není žádný pepř, ale mleté chilli papričky rodu cayenne. Název (v češtině se někdy píše také cayennský nebo kayenský) vznikl špatným překladem z angličtiny, kde „pepper“ znamená jak pepř, tak chilli. Ať už se mu říká jakkoli, jedno je jisté –jídlu dodá exkluzivní rovnoměrnou pikantnost, která se snadno zapracuje do omáček, těstíček nebo marinád.
Na rozdíl od drcené varianty, která pálí postupně, mletý kajenský pepř se rovnoměrně rozplyne v celém jídle a zajistí intenzivní zahřívací efekt. Pokud ho přidáte hned na začátku vaření, krásně splyne s chutěmi a jemně se rozvine. Když ho naopak přisypete až ke konci, zachová si syrovější ostrost. Ať tak nebo tak, je to skvělá volba, když chcete, aby pálivost prostoupila celým pokrmem. Pálivost těchto papriček je 30 000 - 80 000 SHU.
Na co se hodí mletý kajenský pepř?
Mletý kajenský pepř je skvělý univerzální pomocník, když chcete do jídla přidat rovnoměrnou pálivost bez kousků chilli. Díky jemné konzistenci se rychle rozpustí v omáčkách, polévkách nebo marinádách, takže jeho ostrá chuť bude v každém soustu stejná. Je výborný do pikantních pokrmů různých kuchyní – od mexických a indických specialit až po grilovací směsi nebo domácí čokoládové dezerty. Snadno se kombinuje s dalšími kořeními, takže je ideální do směsí na maso, zeleninu i těstoviny. Stačí jen špetka a jídlo dostane pořádný říz.
- Omáčky a polévky – Skvěle se hodí do rajčatových, sýrových i smetanových omáček. Zkuste ho přidat třeba do boloňské omáčky nebo do dýňové polévky – ostré tóny skvěle vyváží sladkost zeleniny.
- Marinády a těstíčka – Smíchejte ho s olejem, octem, česnekem a citronem a máte pikantní základ na marinádu pro maso i zeleninu. Přidejte ho do těstíčka na smažená jídla a zajistíte, že pálivost bude v každém kousku.
- Kořenící směsi – Výborně ladí s uzenou paprikou, římským kmínem, česnekem i bylinkami. Je stálicí v mexických, indických i grilovacích směsích, kde mu to skvěle sedne třeba s tymiánem nebo sušeným oreganem.
- Mleté maso a pomazánky – Dokonale dochutí burgery, domácí klobásy nebo směsi na tacos a chilli con carne. Skvěle doplní i sýrové nebo avokádové pomazánky, kde jemně zvýrazní chuť.
- Těstoviny a rýže – Stačí špetka do špaget aglio e olio, rizota nebo thajských nudlí a jídlo dostane krásný ostrý akcent. Můžete ho přidat i do vychucené máslové rýže nebo španělské paelly.
- Sladké dobroty a nápoje – Možná překvapení, ale horká čokoláda, brownies nebo domácí truffles získají s trochou kajenského pepře krásnou hloubku chuti. Zvýrazní kakaové tóny a přidá příjemně zahřívací efekt.
S kajenským pepřem se vyplatí začít opatrně – pálivost se postupně rozvine, takže přidejte raději méně a podle chuti dolaďte. Pokud chcete opravdu skvělou domácí ostrou směs koření na maso, smíchejte ho s uzenou paprikou, sušeným česnekem a trochou tymiánu. Ta se hodí třeba na steaky, brambory i grilovanou zeleninu.