Chilli paprička Naga Bhut Jolokia byla dlouhou dobu (až do roku 2007) se svou pálivostí 1 000 000 SHU (jednotka pálivosti) uznávána jako nejpálivější paprička na světě. Jedná se o křížence dvou různých odrůd chilli papriček z Bangladéše a sousedního regionu severovýchodní Indie Ásám. V současné době se pěstuje v Indii, Bangladéši a rovněž na Srí Lance.
Chuť chilli papriček Naga Bhut Jolokia je svěží a plná, avšak po několika vteřinách ucítíte v ústech nekontrolovatelné pálení, které odezní až po 10 – 15 minutách. S oblibou se užívá především v mexické kuchyni k ochucení vegetariánských jídel, dušené zeleniny k masu, do salsy, omáček, burritos, různých marinád.
Chuť a vůně
Přes spalující žár ucítíte i vyváženou lehce ovocnou chuť.
Druh kuchyně, ve které se chilli s oblibou používá
Na co se chilli většinou používá
Kde se pěstuje
Indie, Bangladéš, Srí Lanka
Na co se používá
Pro přípravu asijských a mexických pokrmů, omáček, polévek, salsy, čatní, karí, zeleninových i masových jídel, luštěnin.
Upozornění
Pokud nemáte zkušenosti s extrémně pálivými papričkami, buďte velmi opatrní. Neopatrná konzumace může vést až k ohrožení života. Při práci s chilli papričkami Naga Bhut Jolokia doporučujeme chránit ruce gumovými rukavicemi.
Země původu
Indie