Chilli Naga Bhut Jolokia drcené
Chilli Naga Bhut Jolokia není pro slabé povahy. Tohle není žádná jemná paprička do leča, ale pekelná nálož, která dlouhá léta držela titul nejpálivější papričky světa. Do roku 2007 to bylo oficiálně nejpálivější chilli planety, a i když ji dnes pár odrůd předběhlo, její milion Scovilleho jednotek (SHU) pořád umí udělat pořádnou paseku.
Tahle kráska pochází z indických a bangladéšských pralesů, kde se spontánně vyklubala jako přírodní kříženec dvou chilli druhů. Žádná laboratoř, jen divoká příroda a roky tradičního pěstování, kdy si místní farmáři pečlivě vybírali ty nejpálivější rostliny. Dnes ji najdete na polích v Indii, Bangladéši i na Srí Lance, kde ji pořád pěstují ručně a s respektem.
A jak chutná? Nejprve sladce, ovocně, skoro mile, jako kdyby Vás chtěla ukolébat do falešného pocitu bezpečí. Jenže za pár vteřin přijde ohnivá vlna, která Vás spálí od paty až po čelo. Pálí to tak, že na pár minut zapomenete vlastní jméno. Tenhle zážitek se drží klidně 10 až 15 minut, takže pozor na dávkování.
Jak Naga Bhut Jolokia používat
Řekněme si rovnou: s respektem. A v malých dávkách. Paprička Bhut Jolokia má takovou sílu, že stačí špetka a celé jídlo dostane pekelnou jiskru. Nejlepší je přidat ji už při vaření, aby se pálivost spojila s ostatními chutěmi a dostala kulatější tón. Pokud ji nasypete až na konec, dostanete syrovou a nekompromisní sílu, která Vás sejme hned.
- Do mexických sals a burrit – špetka Jolokie v rajčatové salse udělá ze sladké omáčky ohnivý gejzír, po kterém sáhnete po mléku rychleji, než stačíte říct „ay caramba“.
- Do asijských karí – přidejte papričku hned na začátku spolu s cibulí, česnekem a zázvorem. Chuť se krásně propojí s kokosovým mlékem a vytvoří pekelně voňavé karí, které zahřeje i ledovou duši.
- Do dušené zeleniny – pár vloček v lilku, cuketě nebo rajčatech udělá ze zeleninové přílohy hlavní hvězdu večera. Ale pozor, to už nebude nevinná zelenina pro slečinky, ale hodně divokej plnokrevník pro ostrý hochy.
- Na luštěniny – čočka, cizrna nebo fazole dostanou díky této papričce pořádný říz. Ostrá chuť rozbije jejich hutnost a probudí je k životu. Samozřejmě nezapomeňte na legendární chili con carne, které se tímhle chilli promění v opravdu hodně drsný mexický příběh.
- Do marinád – smíchejte drcené chilli s olejem, limetkovou šťávou a medem. Výsledkem bude ostrá marináda, která maso nebo tofu promění v grilovací adrenalin.
Tip na závěr
Zkuste pár vloček Jolokie přimíchat do domácího mangového čatní. Sladké mango, zázvor a cibule vytvoří krásně vyváženou omáčku, a když to nepřeženete, tak ostré chilli nespálí všechno kolem, ale dodá exotický šmrnc a energii. Perfektní ke grilovanému kuřeti, pečenému tofu nebo i jen tak k sýrové misce. A když to s dávkováním přepísknete? Tak aspoň budete mít o čem vyprávět na příští grilovačce.

Chuť a vůně
Přes spalující žár ucítíte i vyváženou lehce ovocnou chuť.
Kde se pěstuje
Indie, Bangladéš, Srí Lanka
Na co se používá
Pro přípravu asijských a mexických pokrmů, omáček, polévek, salsy, čatní, karí, zeleninových i masových jídel, luštěnin.
Upozornění
Pokud nemáte zkušenosti s extrémně pálivými papričkami, buďte velmi opatrní. Neopatrná konzumace může vést až k ohrožení života. Při práci s chilli papričkami Naga Bhut Jolokia doporučujeme chránit ruce gumovými rukavicemi.
Země původu
Indie
Etiketa pro mletou chilli papričku Naga Bhut Jolokia
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Chilli nabízíme v těchto variantách
Dávkování mletých chilli papriček Naga Bhut Jolokia
Narazili jste v receptu na mletou chilli papričku Naga Bhut Jolokia a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lžička | 3 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 7 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 10 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste mletých chilli papriček Naga Bhut Jolokia měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Jak se chilli řekne:
jiné názvy:
|
Cobra chilli
|
latinsky:
|
Capsicum (kříženec odrůdy papriky čínské - Capsicum chinense a papriky křovité - Capsicum frutescens)
|
Druh kuchyně, ve které se chilli s oblibou používá
Na co se chilli většinou používá
Kde koupím mletou chilli papričku Naga Bhut Jolokia?
Nejenom mletou chilli papričku Naga Bhut Jolokia, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně mletých chilli papriček Naga Bhut Jolokia.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě