Pepř černý Lampong
Balení 40 g 56 Kč koupit Balení 80 g 112 Kč koupit volná
váhavybrat
S větším balením ušetříte :-)
 
Zboží je skladem v e-shopu a na prodejně Nuselská 10, Praha 4
Jednotková cena: 140 Kč/ 100 g
Koření Pepř černý Lampong
 

Pepř černý Lampong / Koření

Lampong je černý pepř z indonéské Sumatry, který má všechno, co od pořádného pepře čekáte – ostrou, suchou pálivost, výraznou kořeněnou chuť a v pozadí lehké tóny čerstvého dřeva a pryskyřice, jakoby voněl po tropickém pralese, odkud pochází.

Jeho kuličky jsou o něco menší a lehčí než běžné odrůdy pepřů, díky čemuž skvěle fungují ve všech typech mlýnků, ať už máte keramický nebo kovový. V kuchyni se hodí tam, kde chcete jasnou, peprnou chuť bez zbytečných kudrlinek. Přidejte ho do hovězího, jehněčího, ale i k rybám s výraznější chutí. Lampong není žádný kompromisní pepř, je to poctivá ostrá chuť, která dá jídlu hloubku a sílu.

Jak pepř Lampong používat

Tento pepř nejlépe vynikne čerstvě namletý přímo na hotové jídlo, ale můžete ho použít i během vaření, kde se jeho chuť zjemní a propojí s ostatními surovinami. Kam všude můžeme Lampong přidat?

  • Na hovězí steaky – namelete pepř těsně před pečením nebo grilováním. Ostrá, suchá pálivost krásně doplní šťavnaté maso a podtrhne jeho výraznou chuť.
  • K pečenému jehněčímu – posypte lampongský pepř na jehněčí kýtu spolu s rozmarýnem a česnekem. Koření vytvoří výraznou, ale vyváženou chuťovou kombinaci, která ladí s jemností masa.
  • K rybám s výraznou chutí – použijte čerstvě namletý pepř na pečeného lososa nebo tuňáka. Suchá ostrost krásně kontrastuje s tukem ryby a dodá jí říz.
  • Do tmavých omáček – přidejte pepř už při restování cibule a česneku. Tím získá omáčka hlubší a komplexnější chuť, která perfektně doplní pečené maso.
  • Na pečenou zeleninu – posypte nahrubo drceným pepřem batáty, mrkev nebo dýni a upečte dozlatova. Pepř dodá zelenině zajímavou suchou ostrost, která pěkně vyváží sladkost zeleniny.

Indonéská inspirace

Vyzkoušejte lampongský pepř v rendangu, tradičním sumaterském jídle, které se vaří pomalu a s láskou. Je to hovězí maso dušené v kokosovém mléce a směsi koření, kde právě černý pepř hraje klíčovou roli. Dodává rendangu suchou, zemitou ostrost, která krásně vyvažuje sladkost kokosu a voňavé bylinky.

Jak na to? Na začátku orestujte cibuli, česnek, zázvor, galangal a chilli spolu s černým pepřem Lampong. Přidejte hovězí maso na kostky, kokosové mléko, citronovou trávu, kurkumu a nechte pomalu dusit, dokud omáčka nezhoustne a maso není krásně měkké. Výsledkem je voňavé, kořeněné jídlo, které chutná skvěle třeba s rýží nebo plackami. A co je nejlepší? Čím déle se vaří, tím lepší chuť má, takže nikam nespěchejte.

Indonéský rendang s lampongským pepřem

Chuť a vůně Peprně ostrá, suchá a kořeněná chuť s tóny čerstvého dřeva.
Kde se pěstuje Indonésie, oblast Lampong v Jižní Sumatře
Na co se používá grilovaná jídla, vývary, dušená jídla, polévky
Země původu Indonésie
Etiketa pro černý pepř Lampong
 
Míša z Království doporučuje
Michaela Schneedorferová Když dělám vývary, dušená jídla a polévky, ráda přidávám pepř celý. Na grilované nebo restované maso spíše používám čerstvě pomletý pepř z mlýnku.
 
Jak se pepř řekne:
latinsky: Piper Nigrum
slovensky: čierne korenie Lampong
anglicky: black pepper Lampong
německy: Schwarzer Pfeffer Lampong
francouzsky: poivre noir de Lampong
vietnamsky: Hạt tiêu đen ở Lampong
Druh kuchyně, ve které se pepř s oblibou používá
 
Na co se pepř většinou používá
 

Kde koupím černý pepř Lampong?

Nejenom černý pepř Lampong, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.

Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně černého pepře Lampong.

Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.

Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.

Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.

Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě