Pepř je král koření

 
Pepř je král koření

Ve starověku se milovníci pepře trmáceli až do Indie. To už se dnes nemusí, stačí si zaběhnout do Nuslí :-). Děkujme Alexandru Makedonskému, který nám toto černé zlato do Evropy přivezl a Marco Polovi, který ho poprvé popsal. Do nemilosti se pepř dostal pouze jednou, a to pro podezření, že podporuje tělesné žádosti. A možná je to i pravda. Také se říká, že pepř má blahodárný vliv na náš organizmus. To těžko můžeme posoudit, ale jeho nezaměnitelná chuť vám rozhodně zlepší trvávení i náladu. To, že je pepř opravdu král koření dosvěčuje, že jej naleznete ve více než v polovině všech nabízených směsí koření. A králem pepřových směsí je samozřejmě pepřové koření

Pepře a nepepře

Pepřů jsou stovky a tisíce druhů a snad i ještě některé druhy čekají na své objevení. Asi všichni známe pepř černý, zelený a bílý, které jsou však jen fází zrání bobulí pepřovníku černého a honosí se tedy oprávněně tímto názvem. Ostatní pepře, či spíše nepepře, se vezou na vlně zájmu a popisu toho, co v prvních gurmánech pepř zanechal. Vůni, palčivost, pálivost, delikátnost a hlavně nepostradatelnost. Např. takový známý kajenský pepř vyloženě svým názvem mate. Tato chilli paprička své české jméno získala kvůli chybnému překladu anglického slova pepper, které označuje jak pepř, tak ale i papriku včetně chilli.

Pepř ze zlata

Pepř měl dlouhá staletí cenu zlata a dovolit si jej mohla jen šlechta. Není proto divu, že se s oblibou falšoval. Ostatně i dnes se s pančováním pepře dá v chudších oblastech světa setkat. Mletý pepř se např. nastavuje moukou a celý se nahrazuje semínky z papáy. U nás se s falešným pepřem nesetkáte, ale je dobré si jeho kvalitu pohlídat. Víc o testování kvality černého pepře se dozvíte v nedávno odvysílaném pořadu Černých ovcí. Pálivost a typickou peprnost a aroma pepře ovlivníte mletím. Čím hrubší je pepř, tím méně je ostrý a více aromatický. Pravidlo tedy je: když potřebuješ přiostřit – utáhni mlýnek. 

Růžový pepř je červený nebo červený je černý?

Občas vznikají zmatky kolem červeného pepře, který je vlastně růžový pepř z  pepřovníku brazilského. A pravý červený pepř, který nikde neuvidíte, jsou zralé plody pepřovníku černého. Jsou však tak vzácné, že se nepoužívají a nahrazují se na první pohled stejnými, již zmíněnými růžovými bobulkami z pepřovníku brazilského.

Prý nejlepší a nejdražší je pepř kamerunský Penja, ale s tím se v našich krajích bohužel nesetkáte. Dalšími hvězdami pepřového nebe je pepř bourbonský Ashanti, pepř kubebový či pepř dlouhý. Všechny jsme řádně otestovali a tak se můžete v následujících týdnech těšit na samé peprnné recepty.