Pepř tasmánský / Koření

Tasmánský horský pepř je australská specialita pocházející z divoce roustoucí rostliny. V dávných dobách se v Austrálii používal jako náhrada klasického pepře, který v daleké kolonii nebyl dostupný.

Tasmánský pepř chutná nejprve ovocně sladce a pak najednou překvapí intenzivní kořenitostí. To vede k mírně opojnému pocitu. Hodí se především k červenému masu, pokrmům ze zvěřiny nebo třeba steaku z tuňáka. Protože obsahuje červené barvivo, dodává barvu nevýrazným bledým omáčkám. V Japonsku jím s oblibou aromatizují Wasabi. Kromě jídla se užívá i k ochucení alkoholických nápojů.

Bobule tasmánského pepře obsahuje polygodial, který nabízí jedinečný zážitek z kořeněnosti, ale také eugenol, vitamíny A a C a různé minerály. 

Chcete-li z tasmánského pepře vytěžit maximum, doporučujeme pepř pomlít nebo podrtit až těsně před použitím. Je lepší pepř nevařit, aby se neztratilo jeho aroma. Je méně vhodný pro použití v mlýnku na pepř, protože kuličky mají tendenci mlecí mechanismus ucpat, raději tedy použijte hmoždíř.

Honza z Království doporučuje
Jan Schneedorfer Při použití tohoto pepře mějte lehkou ruku, protože jeho síla je asi 10x větší, než u klasického pepře.
 
Země původu Austrálie
Druh kuchyně, ve které se tasmánský pepř s oblibou používá
 
Na co se tasmánský pepř většinou používá