Kampotský pepř červený BIO / Koření

Kampotský červený pepř je jedinečný svým sytým odstínem a ovocnou chutí, která v kuchyni nenapodobitelně září. Na rozdíl od černého nebo bílého pepře má mírnější pálivost, ale zato výraznější sladkost a jemně ovocný tón, který připomíná zralé lesní plody. Pepř se sbírá, když jsou kuličky plně vyzrálé a červené, pak se šetrně suší a třídí ručně, aby si zachoval svou chuť i vůni.

Nejlépe chutná čerstvě nadrcený, těsně před podáváním. Tak dokonale uvolní plné aroma s jemným nádechem tropického ovoce. Skvěle ladí s grilovaným masem, pečenou zeleninou i rybami, ale hodí se i do výraznějších omáček nebo karí. Pokud hledáte pepř, který dodá jídlu šmrnc a přitom ho neudělá zbytečně ostré, je to právě tento červený kampotský krasavec.

Jak kampotský červený pepř použít

Červený pepř je nejlepší čerstvě podrcený v hmoždíři nebo namletý těsně před servírováním, kdy vynikne jeho ovocná vůně. Nedoporučuje se míchat s ostatními druhy pepře, aby jeho jedinečná chuť nezanikla. Do čeho můžeme tento červený pepř přidat, abychom si ho náležitě užili?

  • Na grilované maso – posypte červeným pepřem hotový steak nebo grilovaná kuřecí prsa. Ovocné tóny krásně vyváží šťavnatost masa a dodají mu originální závěr.
  • Na ryby – namelete kampotský pepř na pečeného lososa nebo pražmu. Jemná pálivost a sladká vůně vytvoří krásný kontrast s chutí rybího masa.
  • Na pečenou zeleninu – posypte hotovou pečenou dýni, batáty nebo mrkev. Červený pepř zvýrazní jejich sladkost a dodá pokrmu další aromatickou vrstvu.
  • Do karí a omáček – přidejte pepř až na závěr vaření. Ovocné tóny hezky propojí chuť kokosového mléka, česneku a tymiánu.
  • Do smažených jídel – zkuste ho na smažené tofu nebo kousky halloumi. Pepř dodá smažené kůrce jemnou pálivost a ovocnou vůni, která Vás překvapí.

S čím červený kampotský pepř ladí

Tento pepř z Kampotu krásně doplní česnek, tymián a rozmarýn, které podtrhnou jeho ovocné tóny a mírnou pálivost. V kuchyni ho zkombinujte třeba s citronovou kůrou nebo sušenou šalvějí, pokud chcete vytvořit svěží, ale chuťově bohatou kombinaci. Skvěle se hodí i k medu nebo balzamikovému octu, kde jeho ovocná chuť krásně vynikne.

Není červený pepř jako pepř

Možná to podle barvy svádí ke srovnání, ale tento červený kampotský pepř a běžný červený, resp. růžový pepř nejsou vůbec to samé. Kampotský červený pepř je pravý pepř, tedy plod pepřovníku černého (Piper nigrum), který se sklízí v plné zralosti, když bobule dozrají do červené barvy. Má proto jemnou pálivost, ovocné tóny a klasické pepřové aroma.

Růžový pepř, který běžně prodává, ale ve skutečnosti pepř není. Pochází z jiného rostlinného druhu (Schinus molle nebo Schinus terebinthifolia). Má sladší chuť bez pálivosti a spíš voní po ovoci a pryskyřici, takže se používá hlavně ve studené kuchyni nebo na dochucení salátů.

Pokud tedy hledáte pravou pepřovou chuť s ovocným nádechem, sáhněte po tomto červeném kampotském pepři. Jestliže chcete spíš sladké, pryskyřičné tóny, je růžový pepř správná volba – ale chuťově jsou to úplně jiné světy.

A ještě poznámka ke zpracování červeného pepře. Na rozdíl od růžového pepře, který se špatně mele kvůli své měkkosti, má červený kampotský pepř pevnou strukturu pravého pepře. Díky tomu ho můžete bez problémů mlít v klasických mlýncích a vychutnat si jeho čerstvé, ovocně kořeněné aroma naplno.

Tip na závěr

Zkuste tento pepř použít i do sladko-slaných jídel. Například na pečené hrušky s kozím sýrem – stačí hrušky upéct dozlatova, přidat k nim trochu sýra a nakonec celé posypat čerstvě nadrceným červeným pepřem. Sladkost ovoce a jemná ostrost pepře vytvoří nečekaně skvělou kombinaci.

Červený kampotský pepř na steaku

Datum minimální trvanlivosti 1. 7. 2027
Země původu Kambodža
Kampotský pepř nabízíme v těchto variantách
 
Na co se kampotský pepř většinou používá