Chilli Jalapeño zelené mleté

Jestli hledáte chilli, které přidá do jídla příjemnou pálivost, ale neodpálí vám chuťové buňky, jalapeño je ideální volba. Existuje ve dvou variantách – zelené a červené. Zelené jalapeño má čerstvější, bylinkovější chuť, zatímco červené je zralejší, sladší a o něco pálivější. S pálivostí okolo 10 000 SHU patří jalapeño k mírnějším papričkám, které dodají jídlu pikantní šmrnc, aniž by přebily ostatní chutě. Má jemně nasládlou, trochu kouřovou a lehce ovocnou chuť, která krásně ladí s masem, sýry, omáčkami nebo tradičními mexickými specialitami.

Jemně mletá forma těchto papriček se krásně zapracuje do omáček, marinád a kořenících směsí – díky tomu se pálivost rovnoměrně rozloží a přirozeně splyne s ostatními chutěmi. Chilli papričky jalapeño jsou sice výrazné, ale nepřebíjí ostatní ingredience, takže jsou perfektní volbou i pro ty, kteří chtějí jemné chilli, které zvýrazní chuť pokrmu, ale nepromění ho v ohnivou zkoušku odvahy.

Jak chilli papričky jalapeño používat?

Tahle varianta chilli je neuvěřitelně univerzální. Skvěle se rozpouští v tekutinách, což znamená, že je ideální do omáček, polévek nebo marinád, ale stejně tak se hodí i do suchých směsí nebo na posypání hotových jídel.

  • Mexické speciality – nezbytnost pro tacos, nachos, burritos nebo salsy. Přidává jemnou pálivost, která krásně ladí s rajčaty, limetkou a koriandrem.
  • Marinády a omáčky – zkuste ho do marinád na kuřecí, vepřové i mořské plody, kde se pálivost krásně spojí s olejem a kořením.
  • Hamburgery a grilování – smíchejte s mletým masem nebo posypte steaky a grilovanou zeleninu pro lehký pálivý nádech.
  • Sýry a vaječné pokrmy – skvěle doplní tavené i tvrdé sýry, míchaná vejce, omelety nebo sýrové dipy.
  • Polévky a pomazánky – zkuste přidat do guacamole, hummusu, sýrových pomazánek nebo do krémových polévek, kde pálivost jemně podtrhne krémovost.

Zelené vs. červené jalapeño – kdy kterou variantu?

  • Zelené jalapeño je čerstvější, bylinkovější a méně pálivé, skvěle ladí s citrusy, čerstvými sýry a lehkými marinádami.
  • Červené jalapeño je zralejší, sladší a má výraznější pálivost, perfektně doplní rajčatové omáčky, pikantní salsy a výraznější kořenící směsi.

Pokud chcete jemné, lehce pálivé chilli, které dodá pokrmu pikantní říz, ale neukradne mu chuť, sáhněte po zeleném jalapeñu. Pokud hledáte trochu plnější, sladší chuť s intenzivnějším dozvukem, červené jalapeño je skvělá alternativa.

Země původu Čína
Chilli Jalapeño nabízíme v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se chilli Jalapeño s oblibou používá