Dlouhý pepř / Koření

Dlouhý pepř je výraznější bratranec klasického černého pepře, ale s jedinečným aromatickým profilem. Jeho chuť je nejen ostrá a kořenitá, ale zároveň příjemně nasládlá, což ho odlišuje od běžných druhů pepře. Má tóny muškátového oříšku, skořice, zázvoru a kardamomu, díky čemuž skvěle funguje nejen v klasických slaných jídlech, ale i v některých sladkých receptech.

Tento pepř se tradičně používá ve francouzské a indické kuchyni, kde se přidává do krémových sýrových omáček, exotických marinád nebo kořeněných směsí. Vynikající je i ve vinných omáčkách, zeleninových pokrmech nebo k dušení masa, kde dodává jemně sladký, kořeněný podtón.

Kam se dlouhý pepř nejlépe hodí?

Díky své výrazné, ale vyvážené chuti je dlouhý pepř skvělou volbou pro recepty, kde chcete propojit pikantní ostrost s jemnou sladkostí a exotickými tóny.

  • Omáčky a marinády – Perfektní do smetanových a vinných omáček, kde podtrhne jemnost sýra nebo vína a přidá lehce exotickou chuť. Výborný i do pikantních rajčatových omáček.
  • Maso a ryby – Dlouhý pepř se hodí ke kuřeti, hovězímu i jehněčímu, skvělý je i na pečené nebo grilované ryby a mořské plody. Funguje skvěle v marinádách na pomalu tažená masa.
  • Zeleninová a luštěninová jídla – Tento pepř dodá hloubku pečené zelenině, čočce, cizrně nebo dýňovým pokrmům. Výborný i do thajských a indických kari jídel.
  • Čatní a zavařeniny – Dlouhý pepř se přidává i do ovocných čatní, džemů a zavařenin, kde zvýrazní sladkost ovoce a přidá jemný kořeněný akcent.
  • Exotická kořenící směs – Můžete ho použít do domácích směsí na grilování nebo ochucování zeleninových jídel.

Jak s dlouhým pepřem v kuchyni pracovat?

Dlouhý pepř má pevnější strukturu než běžný pepř, takže ho nelze vždy snadno umlít v klasickém mlýnku. Nejlépe ho rozdrtíte v hmoždíři nebo na hrubo nastrouháte na jemném struhadle. Pokud ho chcete použít do omáček nebo vývarů, můžete ho vložit do pokrmu celý a nechat ho pomalu uvolnit svou chuť – před servírováním ho pak jednoduše vyjměte.

Datum minimální trvanlivosti 1. 10. 2027
Země původu Indonésie
Druh kuchyně, ve které se dlouhý pepř s oblibou používá
 
Na co se dlouhý pepř většinou používá