Uzená pálivá paprika

Tato paprika se získává z pečlivě vybraných pálivých paprik, které se pomalu suší a udí na bukovém dřevě. Díky tomuto procesu se v nich rozvine hluboké kouřové aroma, které se skvěle pojí s jejich přirozenou pikantností. Výsledkem je koření, které dodá jídlu nejen pálivou hřejivost, ale i bohatou uzenou chuť, připomínající grilované maso, zauzenou slaninu nebo ohniště po dlouhém letním večeru.

Díky své jedinečné kombinaci chuti a vůně je uzená pálivá paprika perfektní tam, kde chcete dosáhnout efektu uzení bez udírny. Krásně zvýrazní chuť masa, zeleniny, luštěnin i sýrů a přinese do jídla hloubku a lehce kouřový podtón. Veganským a vegetariánským pokrmům dodá nádech grilovaného masa, díky čemuž dokáže skvěle nahradit slaninu nebo klobásy.

Kam se uzená pálivá paprika nejlépe hodí?

Tato paprika je jako stvořená pro pokrmy, kde chcete propojit pikantní ostrost se zauzenou hloubkou chuti. Oproti běžné pálivé paprice přidává do jídla ještě tu správnou dávku kouřového aroma, které ho posune na úplně novou úroveň.

  • Polévky a omáčky – Skvěle se hodí do guláše, čočkové polévky, fazolových jídel i hustých krémových omáček, kterým dodá kouřovou hloubku. Výborná je i do rajské omáčky nebo paprikáše.
  • Maso a grilovaná jídla – Kuřecí, vepřové, hovězí i jehněčí maso s ní získá lahodný pikantní nádech. Skvělá je v marinádách, do kterých se krásně vsákne a při grilování nebo pečení se ještě více rozvoní.
  • Zeleninová a luštěninová jídla – Pečená brambora, batát nebo lilková směs dostane díky této paprice úplně jiný rozměr. Výborná je také do čočky, cizrny nebo mexických fazolí.
  • Sýry a pomazánky – Perfektní na dochucení tvarohových, luštěninových i smetanových pomazánek, kde vytvoří skvělou kombinaci s česnekem a bylinkami. Dokonalá je i na grilovaný sýr nebo halloumi.
  • Těstoviny, rizoto a pizza – Kdo jednou zkusí přidat uzenou pálivou papriku do boloňské omáčky, už ji nikdy neudělá bez ní. Skvěle ladí i s rizotem nebo domácí pizzou, které dodá příjemně kouřovou linku.

Tip na závěr: Aby se chuť uzené pálivé papriky plně rozvinula, přidejte ji na začátku vaření do rozpáleného oleje nebo másla. Krásně se rozvoní a její pikantní kouřová chuť se lépe propojí s jídlem. Ale pozor – nenechávejte ji na vysokém plameni příliš dlouho, mohla by začít hořknout.

Datum minimální trvanlivosti 20. 2. 2027
Země původu Španělsko
Pálivá paprika je dostupná v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se pálivá paprika s oblibou používá
 
Na co se pálivá paprika většinou používá