Sladká paprika BIO / Koření
Sytě červená barva, nasládlá chuť a příjemná vůně papriky jsou základem tolika receptů, že bychom je ani nespočítali. Paprika vzniká ze sušených lusků, které se zbaví semínek a rozemelou na jemný prášek. Aby si uchovala krásnou barvu, přidává se při zpracování kapka oleje a sterilizuje se přehřátou párou. Díky tomu zůstává krásně červená a voňavá.
Sladká paprika má jen malé množství kapsaicinu, takže nepálí, ale příjemně zahřeje a zaoblí chuť jídla. Skvěle se hodí jak do teplé, tak do studené kuchyně od guláše po pomazánky.
Jak papriku při vaření použít
Sladká paprika je koření, které má své místo v každé kuchyni. Stačí špetka a jídlo dostane barvu, vůni a chuť, která vás potěší při každém soustu. Používá se do teplých i studených jídel a výborně ladí s bylinkami, česnekem nebo cibulí.
- Do gulášů a omáček. Paprika je základní surovinou pro guláš, segedín, perkelt i svíčkovou. Stačí ji krátce orestovat na tuku, aby se rozvoněla, a pak přidat maso nebo zeleninu.
- Do polévek. Hodí se do čočkové, bramboračky, rybí polévky i krémových zeleninových vývarů. Dodá jim krásnou barvu a jemnou sladkost.
- Na maso a ryby. Skvěle ochutí kuře, vepřové i hovězí maso. Můžete ji přidat do marinád nebo použít jako základ na grilování či pečení.
- Do zeleninových jídel a luštěnin. Výborně ladí s čočkou, fazolemi, cizrnou nebo pečenými paprikami. Okoření i jednoduché dušené zelí nebo restovanou cuketu.
- Na pomazánky a dresinky. Stačí špetka do tvarohu, lučiny nebo jogurtového dipu a hned máte chuťově zajímavější variantu.
- Na pizzu a do těstovin. Přidejte ji do rajčatové omáčky nebo posypte těsto před pečením. Funguje i v rizotu nebo zeleninovém ragú.
Jakou papriku vybrat
Ne každá paprika chutná stejně. Tato Španělská paprika je jemnější, sladší a má výraznou červenou barvu. Hodí se hlavně do jídel, kde chcete chuť i barvu, ale nechcete přebít ostatní suroviny. Výborná je do studených jídel, jako jsou sýrové pomazánky, čerstvé sýry, vajíčka, bruschetty, hummus nebo grilovaná zelenina a mořské plody. Skvěle funguje i v paelle, rizotu nebo zeleninových omáčkách.
Naopak maďarská paprika má silnější a zemitější chuť a víc se hodí do vydatných teplých jídel. Využijete ji v guláších, perkeltu, leču nebo dušených omáčkách, kde může být hlavní chuťovou složkou. Dobře se kombinuje se sádlem, cibulí a česnekem a funguje při pomalém dušení masa nebo luštěnin.
Chuť a vůně
Nasládlá, příjemná papriková chuť i vůně.
Kde se pěstuje
Pochází ze Střední Ameriky, ale dnes se pěstuje po celém světě.
Na co se používá
K dochucení široké škály pokrmů: do polévek, omáček, ke všem druhům masa, sýrům, vaječným a zeleninovým pokrmům, do pomazánek, dresinků, těstovin, na pizzu i do rizota.
Země původu
Španělsko
Informace o BIO produkci
Zemědělská produkce EU.
BIO produkty certifikuje kontrolní organizace CZ-BIO-003.
Etiketa pro sladkou BIO papriku
Označte si své dózy stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na dózy nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Sladká paprika je dostupná v těchto variantách
Dávkování sladké BIO papriky
Narazili jste v receptu na sladkou BIO papriku a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 3 g |
Vrchovatá čajová lžička | 4 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 8 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 11 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste sladké BIO papriky měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Jak se sladká paprika řekne:
latinsky:
|
Capsicum anuum
|
anglicky:
|
sweet paprika
|
německy:
|
Paprika süß
|
francouzsky:
|
piment doux
|
Druh kuchyně, ve které se sladká paprika s oblibou používá
Na co se sladká paprika většinou používá
Kde koupím sladkou BIO papriku?
Nejenom sladkou BIO papriku, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně sladké BIO papriky.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě