Koření Čarodějka

Za tohle koření by nás ve středověku upálili :-). Čarodějka je kouzelná kombinace 27 ingrediencí, která zvládne proměnit obyčejné jídlo v něco magického. Má mírně pálivou chuť, ve které se prolínají tóny exotických koření, bylinek a špetky skořice. Ať už ji použijete na maso, do omáček nebo třeba do pomazánek, pokaždé přidá jídlu něco speciálního – jako byste vařili s kapkou tajného kouzla.

Tohle koření se ale nehodí jen na gril nebo pečení. Skvěle dochutí guláše, pomazánky, zeleninu, dresinky nebo třeba i luštěninová jídla. Kromě masitých pokrmů si ale Čarodějku zamilují i vegetariáni, protože dodá hloubku a šťavnatost také různým zeleninovým receptům. A pokud rádi experimentujete, zkuste s Čarodějkou třeba pečené brambory – zaručeně si tím přičarujete i pár obdivných pohledů od strávníků.

Jak Čarodějku použít?

Tato univerzální směs koření si rozumí s masem, zeleninou i omáčkami, takže čarovat s ní můžeme opravdu různorodě:

  • Maso na grilu i na pánvi – Čarodějka se hodí na vepřové, hovězí, kuřecí i skopové. Smíchejte s olejem a nechte maso před grilováním nebo pečením chvíli odležet.
  • Guláše a omáčky – Přidejte pár lžiček do hovězího guláše, rajčatových omáček nebo dušené zeleniny a užijte si bohatou a plnou chuť.
  • Pomazánky a dipy – Skvělé do tvarohových a luštěninových pomazánek nebo třeba do jogurtového dipu k zelenině a masu.
  • Saláty a dresinky – Přidejte do zálivky na salát, do majonézy nebo jogurtového dresinku a vytvořte nečekaně lahodnou kombinaci chutí.
  • Zeleninová jídla – Vyzkoušejte na pečené cukety, lilky nebo do čočkového kari – Čarodějka je skvělá i pro veganskou kuchyni.
  • Domácí chléb a pečivo – Přidejte trochu směsi do těsta a vykouzlete voňavý chléb se špetkou magie.

Tip na kouzelný pečený hermelín: Hermelín potřete trochou oleje, posypte kořením Čarodějka a dejte na gril nebo do trouby. Po pár minutách se sýr krásně propojí s chutí bylinek a koření vytvoří neodolatelnou lahůdku.

Míša z Království doporučuje
Michaela Schneedorferová Zázraky v kuchyni nemusí být složité! Stačí smíchat jednu polévkovou lžíci koření Čarodějka s kelímkem jogurtu a během chvilky máte parádní dresink, který se hodí na saláty, pečené brambory, grilovanou zeleninu nebo jako dip k masu. Pokud chcete hladší a jemnější chuť, přidejte kapku olivového oleje nebo lžičku medu.
 
Složení koření Čarodějka
Datum minimální trvanlivosti 30. 9. 2027
Země původu Česká republika
Druh kuchyně, ve které se koření Čarodějka s oblibou používá
 
Na co se koření Čarodějka většinou používá