Louisiana není jen jazz, aligátoři a mokřady. Je to zároveň kraj, kde kuchyně voní po bylinkách, česneku i kouři a maso na grilu se pořádně okoření a peče pěkně pomalu. Barbecue Louisiana Rub je směs, která propojuje to nejlepší z cajunského ohně a kreolské vůně. Paprika a černý pepř tvoří kořeněný základ, cibule s česnekem se postarají o tu správnou hloubku a bobkový list s tymiánem a oreganem přidají bylinkový dotek New Orleans. Špetka chilli na závěr tomu dá lehkou výbušnost. Ale nebojte se pekla, je to jen takový malý kopanec na povzbuzení chutí.
Zkrátka tahle směs koření krásně odráží louisianskou kuchyni, která je jedinečným mixem francouzských, afrických, španělských i původních amerických vlivů. Vznikla v deltě Mississippi, kde se potkali přistěhovalci z různých koutů světa, a dodnes se dělí na dvě hlavní větve: cajunskou a kreolskou. Cajunská kuchyně vznikla mezi potomky francouzských osadníků, kteří žili mimo město, a je venkovská, dravější, ostřejší a plná koření. Kreolská naopak vychází z městského New Orleans, je uhlazenější, aromatičtější, víc voní po bylinkách a bývá jemnější. Obě ale milují pomalé vaření, vrstvení chutí a žádná se nebojí koření. A právě z tohohle kulturního kotlíku vychází i tato směs.
Co je to rub a proč se ho nebát
„Rub“ znamená v angličtině „vetřít“ a přesně tak se s touhle směsí pracuje. Jde o suché koření, které se nanáší přímo na maso před pečením nebo grilováním. Rub se do masa doslova vmasíruje a nechá se chvíli (nebo klidně přes noc) odležet. Během pečení se pak krásně spojí s povrchem a vytvoří voňavou, lehce křupavou krustu. Pokud s ruby teprve začínáte, mrkněte na náš článek o tom, co je to suchý rub.
Jak toto koření na barbecue použít
Louisianská směs koření sedne k pomalému pečení žeber, kuřat i bůčku, ale v pohodě s ní zvládnete i rychlou grilovačku nebo zeleninu na pánvi.
Koření nejlépe funguje jako klasický suchý rub. Maso jím důkladně obalte a nechte odpočinout klidně přes noc, aby se chutě dostaly až dovnitř. Podle toho, jaké maso chystáte a jaké chutě vás honí, můžete koření použít i do klasické marinády s olejem nebo citrónovou šťávou. A samozřejmě koření není vyhrazené jen na maso. Zkuste ho i na pečenou zeleninu, tofu nebo sýr na grilu. Jak tedy koření můžeme ještě použít?
- Na kuřecí stehna nebo křídla – maso potřete olejem, obalte v koření a nechte uležet. Pečte pomalu v troubě nebo na nepřímém žáru grilu. Dostanete nádherně křupavou kůžičku a šťavnaté maso plné chuti.
- Na vepřová žebra – koření vetřete nasucho, zabalte do alobalu a pečte pomalu při nízké teplotě. Na závěr jej otevřete, potřete medem a nechat ještě lehce zkaramelizovat.
- Na grilovanou kukuřici nebo lilek – zeleninu potřete máslem, posypte směsí koření a ogrilujte. Bobkový list a bylinky tomu dají vůni jako z louisianské zahrady.
- Do zapečených fazolí nebo guláše – směs přidejte rovnou do základu z cibule a česneku, nechce rozvonět a dál pokračujte jako obvykle. A za chvíli jsou vynikající louisianské fazole na stole.
Tip na závěr
Nadchla vás jižanská kuchyně? Tak přidejte k tomuhle výjimečnému rubu i další voňavé skvosty z této oblasti. Třeba kreolské koření na dochucení omáček, jambalayu na legendární rýži s klobásou a krevetami nebo cajunské koření, když se nebojíte ostřejších chutí.
