Carioca je aromatická směs koření a bylinek na grilování s příjemnou pikantností dosažené chilli papričkami ancho, které vás svým jemně ostrým aroma lehce polechtají na patře.
Grilovací směs koření je vhodná na všechny druhy masa, ryb i zeleniny. Nejvhodnější způsob přípravy masa je marinováním. Stačí smíchat Cariocu s olivovým olejem a maso dát přes noc do chladničky, aby dokonale natáhlo chuť koření a zkřehlo.
Tato směs je skvělá i pro vegetariány, kteří ji mohou použít na grilovanou zeleninu nebo ji zamíchat do dresinku na zeleninové či těstovinové saláty. Vynikající je i dip pro zeleninové tyčinky. Do malého kelímku s jogurtem nasypte 1 čajovou lžičku Carioca koření, důkladně promíchejte a podávejte s mrkví, paprikou a okurkou nakrájenou na tyčinky.
Kromě marinování můžete tuto směs použít i pro přípravu originálního bylinkového másla. 2 lžičky směsi koření důkladně promíchejte s 250 g másla a z hotové hmoty vyrobte váleček nebo roládu a nechte ztuhnout v chladničce. Hotovým bylinkovým máslem dokonale ochutíte grilované steaky nebo ryby.
Složení
chilli papričky ancho,
bazalka,
saturejka,
mrkev,
česnek,
koriandr,
římský kmín,
bobkový list,
libeček,
majoránka,
hořčice,
rozmarýn,
muškátový ořech,
paprika,
tymián,
pomerančová kůra,
oregano,
pastinák,
petržel,
cibule
Může obsahova stopy celeru.