Zelená varianta slavného sečuánského pepře z Číny umí v kuchyni pěkně překvapit. Na první přičichnutí vás osloví svěží citrusová vůně, která připomíná grapefruit. A když ho rozkousnete, jazyk vám začne jemně brnět. Právě tohle mravenčení je pro sečuánský pepř typické a v zelené variantě dostane navíc i příjemnou zemitost a šťavnatou svěžest.
Navzdory svému názvu sečuánský pepř nemá botanicky s klasickám pepřem nic společného. Jedná se o usušené oplodí bobulí keře s podivným jménem žlutodřev peprný. Jeho usušené bobule se v asijské kuchyni používají už stovky let. Oproti červenému sečuánskému pepři je zelená varianta syrovější, živější a hravější. A právě proto se s ním tak dobře vaří.
Citrusové tóny má díky přírodnímu aromatickému oleji zvanému limonen a jeho „brnící“ efekt má na svědomí látka sanshool. Dohromady to dává nezaměnitelnou kombinaci svěžesti a jemného otupení jazyka, která se skvěle hodí pro kreativní vaření.
Jak se zeleným sečuánským pepřem čarovat v kuchyni
Navzdory svému původu není seučánský pepř užitečný jen do exotických receptů. Když víte jak, krásně ho využijete i doma v běžném vaření. Stačí ho lehce nadrtit v hmoždíři nebo krátce opražit nasucho na pánvi a rozvoní se až za roh.
- Kuřecí maso - Získá úplně nový rozměr, když do marinády přidáte trochu nadrceného zeleného sečuánu. Funguje hlavně se sójovou omáčkou, sezamem a medem.
- Rybí filety - Třeba pstruha nebo pražmu jemně posypte pepřem těsně před dopečením. Vůně citronové kůry a svěží peprnosti vás nadchnou.
- Asijská kuchyně - V asijských jídlech je zelený sečuánský pepř klasikou. Zkuste ho do stir-fry, čínských knedlíčků nebo ostrých nudlových vývarů.
- Chcete překvapit? Vmíchejte ho do horké čokolády nebo jím zasypte ovocný salát s ananasem a mango. Citrusové tóny a jemné brnění na jazyku se postarají o gastronomický zážitek.
Tip na domácí směs pepřů
Zkuste si doma namíchat vlastní pepřovou směs s černým, bílým a sečuánským zeleným pepřem. Zelený sečuánský pepř do ní vnese svěží citrusovou jiskru, která parádně kontrastuje s hloubkou černého pepře nebo jemností bílého. Stačí nadrtit v hmoždíři, smíchat a použít podle chuti. Výsledkem je koření, které posune obyčejný steak, tatarák nebo třeba sýrové jednohubky na úplně jinou chuťovou vlnu. A co je nejlepší – každá dávka může chutnat trochu jinak, podle toho, jak si ji namícháte.