Harissa / Koření

Harissa není jen obyčejné koření – je to exploze chutí a ostrých tónů, která vdechne jídlu severoafrickou energii. Toto tradiční tuniské koření si našlo cestu do celé arabské kuchyně – od Maroka až po Blízký východ. Je ideální pro ty, kteří se nebojí pálivého sousta a chtějí do jídla přidat výraznou chuť.

Základem je chilli a česnek, které se postarají o intenzivní pálivost, paprika a rajčatový prášek dodají jemnou sladkost a koriandr s římským kmínem se postarají o bohaté aroma.

Jak koření Harissa použít?

  • Pikantní marináda na maso – Harissa se skvěle hodí k marinování kuřecího, jehněčího i rybího masa. Smíchejte ji s olivovým olejem, citronovou šťávou a solí a nechte maso odležet alespoň hodinu. Výsledkem bude krásně ochucené a šťavnaté maso, které můžete grilovat, restovat nebo péct.

  • Dochucení omáček a polévek – Harissa se tradičně přidává do rajčatových a zeleninových omáček, kde prohloubí chuť a dodá jemnou pálivost. Skvělá je i do hřejivých polévek, jako je marocká harira nebo silný zeleninový vývar. Stačí přidat špetku koření do základu a nechat chvíli provařit.

  • Skvělé do zeleninových jídel – Harissa dodá ten správný říz pečené i restované zelenině. Posypte jí například pečenou dýni, mrkev nebo batáty a nechte chutě krásně rozvinout při pečení.

  • Perfektní do kuskusu a rýže – Smíchejte koření s trochou olivového oleje, přidejte do kuskusu nebo rýže a promíchejte. Získáte voňavou a pikantní přílohu, která se hodí k masu, zelenině i luštěninám.

  • Kořeněné dipy a pomazánky – Harissa je skvělá do jogurtových dipů i pomazánek. Smíchejte ji s řeckým jogurtem a citronovou šťávou, nebo ji přidejte do hummusu pro výraznější chuť.

Harissa jako pasta

V severní Africe je Harissa mnohem známější jako pasta než jako suché koření. Tradiční harissová pasta se vyrábí ze sušených chilli papriček, česneku, olivového oleje, soli, římského kmínu a koriandru. Někdy se do ní přidávají i rajčata nebo citronová šťáva pro svěžest a vyváženější chuť.

Harissa pasta se používá téměř stejně jako suché koření, ale díky své pastovité konzistenci lépe přilne k masu, zelenině i těstovinám.

  • Marinování – Pokud chcete maso dokonale ochutit, smíchejte pastu Harissa s olivovým olejem a potřete jí maso nebo zeleninu před pečením nebo grilováním.
  • Dochucování hotových jídel – Přidejte trochu pasty přímo do hotových omáček, polévek nebo kuskusu a promíchejte. Chuť se krásně rozvine a jídlo získá pikantní hloubku.
  • Dip nebo pomazánka – Harissovou pastu můžete smíchat s jogurtem nebo majonézou a vytvořit tak pikantní dip k zelenině, chipsům nebo pita chlebu.
  • Dochucení těstovin – Přidejte trochu pasty do olivového oleje a promíchejte s vařenými těstovinami, čerstvými rajčaty a bylinkami.

Jak si vyrobit domácí harissa pastu?

Pokud chcete suché koření Harissa přeměnit v pastu, stačí ho smíchat s olivovým olejem a trochou citronové šťávy. Můžete také přidat trochu rajčatového protlaku nebo vody, aby se vytvořila hladší konzistence. Pokud chcete opravdu autentickou chuť, nechte pastu pár hodin odležet v lednici, aby se chutě krásně propojily.

Harissa je výrazné, pálivé a skvěle aromatické koření, které se v kuchyni rozhodně neztratí. Přidejte ho do svých oblíbených receptů a užijte si chuť severní Afriky na talíři.

Honza z Království doporučuje
Jan Schneedorfer Pokud rádi snídáte ovesné vločky, zkuste je smíchat s Harissou a jogurtem. Vločky nasají jogurtem zjemnělou chuť koření a vznikne tak žhavá lahůdka pro nastartování dne.
 
Složení koření na harissy Může obsahovat stopové množství celeru.
Datum minimální trvanlivosti 31. 3. 2027
Země původu Česká republika
Druh kuchyně, ve které se Harissa s oblibou používá
 
Na co se Harissa většinou používá