Kardamom v zelených tobolkách je jedna z nejvoňavějších a nejluxusnějších podob tohoto orientálního koření. Uvnitř se ukrývají drobná tmavá zrníčka, která mají intenzivní citrusově-kořenitou chuť s nádechem eukalyptu a květin. Právě tobolky pomáhají aroma uchovat co nejdéle – stačí je lehce rozmáčknout, rozdrtit nebo otevřít a jejich vůně se nádherně rozvine.
Zelené tobolky kardamomu jsou ideální všude tam, kde potřebujete chuť uvolňovat postupně. Ať už vaříte čaj masala, připravujete exotickou rýži nebo sladké pečivo, stačí pár tobolek a pokrm hned voní jako z orientálního trhu. Díky jejich tvaru a pevnosti se často přidávají celé, a po dovaření se jednoduše vyjmou.
Kam se kardamom v tobolkách hodí?
Zelené tobolky se hodí tam, kde se chuť uvolňuje pomalu a chcete z kardamomu vytěžit maximum. Kardamomové tobolky jsou ideální do nápojů, vývarů nebo rýžových směsí.
- Indický chai a kořeněné čaje – Rozmáčknuté tobolky uvolní aroma do černého čaje s mlékem, skořicí, hřebíčkem a dalšími kořeními. Masala chai bez kardamomu by nebyl tím pravým.
- Exotické rýžové pokrmy – Do pilafu, biryani nebo arabských směsí se přidávají celé tobolky, které během vaření uvolní chuť, ale nepřebijí ostatní ingredience.
- Omáčky a vývary – Hodí se do smetanových i rajčatových omáček, kde chuť kardamomu dodá hřejivou hloubku. Přidat je můžete i do asijských vývarů nebo thajských kari.
- Rýžové dezerty a pudinky – Tobolky uvařené spolu s mlékem a rýží dodají jemnou orientální vůni.
Pokud chcete z tobolek dostat co nejvíc chuti, jemně je před použitím rozmáčkněte plochou stranou nože nebo lehce podrťte v hmoždíři. A pokud připravujete větší množství pokrmu, klidně jich použijte víc – kardamom v tobolkách se nebojí velkých porcí a chutě dodá na všech frontách.