Toskánské koření

Toskánsko, region ve střední Itálii, je vyhlášené svou jednoduchou a poctivou kuchyní. Základem místních receptů jsou kvalitní suroviny, spousta bylinek a chuťový minimalismus, který ale nikdy nezklame.

Tato toskánská směs obsahuje bylinky a koření, které jsou základem zdejší kuchyně jako je oregano, tymián, rozmarýn nebo česnek. Ty doplňuje cibule, libeček, muškátový ořech, nové koření, kardamom a celer, což směsi dodává plnou a vyváženou chuť.

Na co se toskánské koření hodí?

Tuto směs koření ideálně využijete nejen v typických italských receptech, ale udělá radost i v mnoha jiných jídlech. Vyzkoušejte ji např. na:

  • pečené maso – Zkuste třeba kuřecí nebo vepřové, ideálně na arista di maiale, což je tradiční toskánské pečené vepřové ochucené bylinkami.
  • těstoviny a omáčky – Přidejte koření do rajčatové omáčky na špagety nebo lasagne a hned máte na stole dokonalé chutě Itálie.
  • zeleninu – Posypejte s ním grilované lilky, cukety nebo papriky. Kombinace bylinek s lehce karamelizovanou zeleninou je prostě dokonalá.
  • polévky – Výborně se hodí třeba do ribollity, což je toskánská hustá zeleninová polévka s kapustou a chlebem.

Jak s toskánským kořením pracovat?

Použití je jednoduché – přidejte směs do jídla během vaření, aby se chutě krásně propojily. Nebo ji smíchejte s olivovým olejem a použijte na marinování masa nebo zeleniny.

Složení toskánského koření
Datum minimální trvanlivosti 31. 5. 2027
Země původu Česká republika
Druh kuchyně, ve které se Toskánské koření s oblibou používá
 
Na co se Toskánské koření většinou používá