Jestli někdo ví, jak přežít zimu, tak jsou to rozhodně Skandinávci. Půl roku tma, sněhu po kolena a mrznou i tuleni. A co s tím Švédové udělají? S úsměvem si dají další hrnek svého oblíbeného glöggu.
Glögg je vlastně takový severský bratříček našeho svařáku, který krásně voní, je sladký a protože se k vínu obvykle přilévá pořádná dávka brandy, tak i pěkně silný. Samozřejmě další nezbytnou ingrediencí je i koření, ve kterém kromě skořice a hřebíčku najdeme i zázvor, díky kterému má glögg příjemnou pikantnost a kardamom, který přidává svěží, trochu citrusový a květinový nádech a bez kterého by glögg nebyl tím pravým glöggem.
Jak si doma připravit pravý švédský glögg
- 750 ml červeného vína (polosladkého – třeba Merlot nebo Frankovka)
- 200 ml brandy, aquavitu, vodky nebo rumu
- 2 lžičky této směsi koření
- 80–100 g cukru nebo medu
- kousek čerstvého pomeranče (může, ale nemusí být)
Víno spolu s kořením a cukrem zahřejte na 80 °C – nevařte, ať se vám alkohol nevypaří! Pak nápoj stáhněte z plotny, dolijte rum a nechte pár minut odstát, aby se chutě krásně propojily. Nakonec sceďte a nalijte do hrnků.
Pokud chcete mít ten správný a autentický švédský glögg, přidejte do hrnku ještě rozinky a loupané mandle. Ty tam nejsou jen tak na ozdobu, ale na chuť. Lžičkou si je vyjíte ze dna hrnku a hned zjistíte, proč to mají na severu tak rádi. A jestli si chcete užít dokonalou skandinávskou náladu, upečte si ke glöggu tradiční sušenky spekulatius, které vám také rozvoní celý dům a udělají léto uprostřed zimy.
Kromě klasického glöggu z vína si můžete připravit i severskou variantu vánočního punče, kdy zkombinujete ovocný džus, koňak, černý čaj a toto koření. Vznikne tak voňavý nápoj, který zahřeje i velkou partu přátel.
Pokud si chcete připravit nealkoholickou variantu glöggu, místo vína použijte jablečný nebo hroznový mošt. I této variantě koření dodá zimní vůni a děti si ho zamilují.
