Jakmile venku začne padat listí a vzduchem se nese vůně pečených jablek, je ten správný čas na dýňové koření. Tahle kouzelná směs skořice, zázvoru, muškátového oříšku, hřebíčku a kardamomu promění každý kousek pečiva nebo hrnek horkého nápoje ve voňavou podzimní pohádku. Stačí přidat lžičku a váš domov se naplní atmosférou podzimních trhů, pečených dobrot a příjemného tepla.
Tohle koření ale není jen pro dýňový koláč. Jeho využití je mnohem širší. Od oblíbeného Pumpkin Spice Latte, přes horkou čokoládu, až po perníčky, muffiny nebo jablečné dezerty. Prostě cokoliv, co chcete zahalit do hřejivých tónů skořice a jemné pikantnosti zázvoru.
Jak dýňové koření používat?
Sladké recepty – protože podzim voní pečením
Jestli něco patří k podzimnímu období stejně jako teplý svetr a hrnek čaje, pak jsou to voňavé domácí dobroty. Dýňové koření dokáže i obyčejné pečení proměnit v podzimní rituál. Ať už připravujete dýňový koláč, muffiny nebo chcete dodat jablkům a hruškám voňavý šmrnc, tahle směs bude váš nejlepší parťák.
- Dýňový koláč a muffiny – klasika, která vás nikdy neomrzí! Stačí přidat 1 lžičku koření do těsta a vůně podzimu je na světě.
- Perníčky, sušenky a dorty – perníkové těsto i sušenky s dýňovým kořením získají příjemně kořeněný nádech. Výborné do jablečných nebo hruškových koláčů!
- Domácí granola nebo lívance – smíchejte s ovesnými vločkami a medem pro voňavou snídaňovou směs nebo přidejte do těsta na palačinky či lívance.
Horké nápoje – zahřejí tělo i duši
Podzimní chladná rána a sychravé večery volají po něčem hřejivém do hrnku. Dýňové koření skvěle funguje nejen v Pumpkin Spice Latte, ale i v kakau, čaji nebo horké čokoládě. Stačí špetka a každý doušek bude vonět podzimem.
- Pumpkin Spice Latte – smíchejte espresso, teplé mléko a lžičku dýňového sirupu s kořením. Ozdobte šlehačkou a skořicí.
- Dýňová horká čokoláda – do horkého kakaa přidejte špetku dýňového koření a vychutnejte si dokonale podzimní kombinaci.
- Kořeněný čaj – vmíchejte do černého čaje s medem a mlékem pro podobný efekt jako u masala chai.
Tipy na další recepty
Pokud máte kolem sebe dýně, kam se podíváte a hledáte nové recepty, zkuste tradiční koření na dýňovou polévku. A nebo udělejte dýňovou polévku na indický způsob s Garam masálou. Dýňové koření je skvělé i do ovesné kaše, jogurtu nebo ovocných salátů. Smíchejte ho s trochou cukru a posypte jím pražené ořechy nebo pečené hrušky – získáte dokonalou podzimní pochoutku.