Kampotský pepř bílý BIO / Koření

Bílý pepř z kambodžského Kampotu je jako tichý společník v kuchyni. Je nenápadný, ale když promluví, stojí to za to. Vyrábí se z plně zralých červených pepřových plodů, které farmáři po sklizni namočí do vody a nechají několik dní fermentovat. Potom je ručně zbaví slupky a na slunci usuší.

Výsledkem je pepř, který má jemnější a čistší chuť než černý pepř, ale pořád si drží krásnou pálivost a lehce květinové, zemitě sladké tóny. Perfektně ladí se smetanovými omáčkami, rybami, polévkami nebo jemnými zeleninovými jídly, kde dodá chuť, ale nenechá ji přebít ostrou pálivostí. Kampotský pepř roste v ideálních podmínkách a díky pečlivé ruční práci si zachovává výjimečnou kvalitu i aroma, takže pokud hledáte koření, které jemně zvýrazní chuť pokrmu, ale nesežehne vás, sáhněte po tomto bílém pepři.

Jak bílý kampotský pepř používat

Nejlepší je tento pepř použít čerstvě namletý přímo do hotového jídla, kde jeho jemná chuť krásně vynikne. Můžete ho přidat i během vaření, ale v jemných pokrmech je lepší ho dát až na konec, aby nezanikly jeho květinové tóny. Kde všude si tedy můžeme dosyta užít jeho zajímavou chuť?

  • Smetanové omáčky – přidejte čerstvě namletý pepř těsně před podáváním. Jemná pálivost krásně doplní krémovou chuť a dodá omáčce eleganci bez zbytečné ostrosti.
  • Mořské plody – posypte bílým pepřem opečené krevety nebo pečenou tresku. Pepř podtrhne jemnost rybího masa a nebude ho přebíjet.
  • Zeleninové polévky – vmíchejte ho do hráškové, chřestové nebo dýňové polévky. Pepř dodá polévce lehké zahřátí a příjemnou hloubku chuti.
  • Bramborová jídla – zkuste ho místo černého pepře do bramborové kaše nebo zapečených brambor. Jemná pálivost krásně propojí chutě másla, smetany a brambor.
  • Pomazánky a dresinky – přidejte špetku bílého pepře do sýrové pomazánky, bylinkového dipu nebo jogurtového dresinku. Chuť bude jemná, ale zajímavější.

S čím tento pepř ladí

Bílý pepř z Kampotu si krásně rozumí s dalšími jemnějšími kořeními, která podpoří jeho chuť, ale nesnaží se ho přebít. Když ho zkombinujete s koriandrem, zázvorem nebo kardamomem, vznikne krásně vyvážená směs, která voní po dálkách, ale pořád zůstává jemná a elegantní. Hodí se i ke kurkumě nebo muškátovému oříšku, třeba do smetanových omáček nebo zeleninových jídel, kde tyhle chutě vytvoří příjemně hřejivou kombinaci.

Sladký tip na závěr

Zkuste bílý pepř použít i do sladkých dezertů, třeba do jahodového salátu nebo čokoládové pěny. Stačí špetka a sladkost ovoce nebo čokolády dostane nečekanou, jemně pálivou linku, která Vás příjemně překvapí.

Steak se smetanovou omáčkou a kampotským pepřem

Datum minimální trvanlivosti 1. 11. 2027
Země původu Kambodža
Kampotský pepř nabízíme v těchto variantách
 
Na co se kampotský pepř většinou používá