Dobrá ryby na talíři, to je radost na jazyku. A dobrá ryba potřebuje dobré koření. Ať už ji pečete, smažíte, grilujete nebo dusíte, tahle vyvážená směs bylinek a koření jí dodá přesně tu chuť, jakou si zaslouží. Kmín, paprika a pepř zelený zvýrazní chuť masa, zatímco bazalka, šalvěj, tymián a petržel přinesou jemnou bylinkovou svěžest. Kyselina citronová se postará o příjemnou lehkost, která rybě dodá přirozenou svěžest a vyváženost.
Jak koření na ryby použít?
- Na grilované ryby – Osolte rybu, potřete ji olejem a posypte kořením. Nechte chvíli odležet a pak grilujte.
- Na pečení a smažení – Rybu hojně posypte kořením a nechte asi hodinu odpočinout v lednici. Pak ji můžete péct nebo smažit.
- Na dušené pokrmy – Směs skvěle dochutí rybí ragú, dušené filety i jemné polévky z mořských plodů.
- Do marinád – Smíchejte koření s trochou oleje a citronové šťávy, nechte rybu nasáknout chutěmi a pak připravte podle libosti.
- Na sladkovodní i mořské ryby – Funguje skvěle na pstruha, candáta, lososa i jemné bílé ryby jako tresku či tilápii.
Jak s kořením pracovat?
Pro nejlepší chuť doporučujeme rybu nejprve osolit a pak důkladně posypat kořením. Můžete ji nechat odležet asi hodinu v chladu, aby se chutě krásně propojily. Směs se hodí na gril, pánev i troubu, a pokud ji smícháte s olejem a trochou citronové šťávy, vytvoříte jednoduchou, ale dokonalou marinádu.
Ať už chystáte lehkou středomořskou specialitu, českého pstruha na kmíně nebo asijskou inspiraci, tahle směs by ve vaší kuchyni rozhodně neměla chybět!