Mletý kardamom / Koření

Mletý kardamom je jedno z těch koření, které dokáže na talíři úplné zázraky. Vůně je intenzivní, citrusově nasládlá, s kafrovým a lehce květinovým podtónem, a chuť vás příjemně zahřeje. Patří mezi nejstarší a nejvzácnější koření světa. V kuchyních Blízkého východu, Indie nebo Skandinávie je to stálice, která se používá na sladko i na slano.

Mletá varianta kardamomu se vyrábí ze semen schovaných uvnitř zelených tobolek rostliny kardamovníku. Výhodou mleté varianty je to, že ji můžete použít hned. Nemusíte nic drtit, loupat ani pražit. Hodí se všude tam, kde chcete kardamom jemně rozptýlit a ochutit celý pokrm rovnoměrně.

Kam se mletý kardamom hodí?

Kardamom je jedno z těch koření, které si najde cestu do slaných i sladkých jídel. Mletá varianta se skvěle hodí tam, kde potřebujete, aby se jeho chuť rovnoměrně rozprostřela a rovnou splynula s ostatními surovinami. Jeho výrazné aroma a jemně nasládlá, citrusová chuť dokáže pozvednout jednoduché recepty na úplně jinou úroveň, a to od koláčů přes kaše až po exotické omáčky.

  • Sladké pečení – Kardamom tradičně září v kynutém těstě, kterému dodá ten zvláštní "neidentifikovatelný, ale božský" šmrnc. Přidat ho můžete do mazanců, vánoček, štol, briošek nebo skandinávských bochánků typu pulla nebo kardemummabullar. Hodí se ale i do perníčků, sušenek, muffinů, koláčů nebo dýňového chleba.
  • Ovocné dezerty – Exotický kardamom krásně ladí s jablky, hruškami, broskvemi nebo švestkami. Můžete ho přidat do ovocných koláčů, crumble, kompotů nebo i do domácího džemu. Ovocné chuti dodá rafinovaný orientální nádech.
  • Mléčné dezerty a kaše - Je jako stvořený pro sladké snídaně. Špetka kardamomu v ovesné kaši, rýžovém nákypu, pudinku nebo domácím jogurtu s medem a ořechy udělá kouzlo. Funguje i do domácí zmrzliny nebo mléčných koktejlů.
  • Teplé nápoje - Výborný je do horké čokolády, svařeného vína nebo čaje. A pokud jste to ještě nezkusili – kardamom a káva je geniální kombinace. Stačí špetku přisypat ke kávě do překapávače nebo french pressu a dostanete jemně exotický nápoj, který voní jako z arabské kavárny.
  • Slaná jídla - I když je u nás víc známý ve sladkých receptech, v Indii a na Blízkém východě se kardamom používá i do slaných jídel jako je kari, čočka, rýže, smetanové omáčky, marinády nebo dušená masa. Mletý kardamom dodá pokrmu hloubku, ale je třeba s ním zacházet opatrně, protože snadno přebije ostatní chutě.

Chcete si doma namíchat vlastní voňavou směs koření na podzimní a zimní pečení? Základ tvoří právě mletý kardamom spolu se skořicí, zázvorem, hřebíčkem a muškátovým oříškem. Skvělé do perníčků, dýňového latté i voňavého sušenek. A když budete chtít ohromit návštěvu, naservírujte jim kávu s kardamomem a plátkem čokoládového dortu – zaručený úspěch.

Datum minimální trvanlivosti 31. 7. 2027
Země původu Guatemala, Kolumbie
Kardamom nabízíme v těchto variantách
 
Druh kuchyně, ve které se kardamom s oblibou používá
 
Na co se kardamom většinou používá